Ako pomôcť bábätkám pri prerezávaní zúbkov

Ako pomôcť bábätkám pri prerezávaní zúbkov

Ak patríte do kategórie rodičia, iste viete, že prvé zúbky vedia potrápiť nielen bábätká, ale aj vás. Radi by ste pomohli, ale neviete ako. Skúšali ste už všeličo z lekárne, ale nič nefunguje. Dajte preto na „domáce rady“, určite niečo z nich zaberie.

Kôrka z chlebíka
Tá pôsobí podobne ako hryzadlá, ktoré sa zvyknú dávať do chladničky. Hryzením si dieťa stláča bolestivé miesta a tak zmierňuje tlak na ďasienkach. Kôrka má nerovný povrch a ten pomáha masáži bolestivých miest. Kôrka by nemala byť príliš suchá a tvrdá, aby si dieťatko nespôsobilo zranenie.

Šnúrky od topánok
Deti mimoriadne radi niečo „žuvajú“. Skúste šnúrky od topánok, ktoré pred tým dôkladne operiete. Spravte na šnúrky aj maličký uzlík, budú si ním masírovať bolestivé miesta v ústach.  Výhodou je, že nespravia okolo seba žiaden neporiadok.

Studená šalátová uhorka
Pravdou je, že chlad na bolestivé zúbky veľmi pomáha. Ak bude dieťatko trošku nervózne, ponúknite mu uhorku. Bude si ňou masírovať bolestivé miesta ako pri kôrke, akurát tu je ešte bonus, že chlad zmierňuje bolesť. Dávajte však pozor, aby si z uhorky neodhryzlo väčší kúsok. 

Čajík z repíka
Repík zmierňuje zápal, a tak pomáha odstrániť aj bolesti spojené s prerezávaním zúbkov. Čajík však nebude piť. Namočíte do čaju vatový tampón a budete ním ďasienka potierať. O malú chvíľku budú menej bolieť. Robte to pravidelne a prerezávanie pôjde ľahšie.

Zamrznuté ovocie či zelenina
Dajte zamrznúť ovocie či zeleninu a následne vložte do špeciálnej sieťky, ktorá je na to určená. Môžete skúsiť aj drobné ovocie ríbezle, či čučoriedky. Zamrazené ovocie im zmierni bolesť. Toto však skúšajte radšej v lete, aby v zimnom období neochoreli.

Šťava z citróna
Vďaka šťave z citróna detičkám stŕpnu ďasná a potom nebudú tak veľmi výrazne pociťovať svrbenie. Dajte pozor, aby ste to neprehnali s množstvom. Deti by mohli mať silnú alergickú reakciu, použite ho skôr pri deťoch okolo roka, nie pri bábätkách.

Zubná kefka
Deti sa s ňou dokážu hrať nekonečné hodiny, pretože štetinami si masírujú boľavé miesta. Dbajte na jemné štetiny, detská ústna dutina je veľmi citlivá. Tvrdými kefkami by si mohli ústočká poraniť.

 

Autor: Janka Radimáková