Ako pomáhajú vitamíny našej pleti

Ako pomáhajú vitamíny našej pleti

Krásna pleť nie je samozrejmosťou. Aby zostala mladá, pružná a dokonalá, musíme jej pomáhať. Niekto vynaloží minimálne úsilie, lebo sa o to postarala príroda a niekto naopak, investuje do kozmetičky, drahých prípravkov a efekt je minimálny. Ak nechcete, aby sa úsilie minulo účinkom, mali by ste poznať, čo je pre pleť najlepšie.

  • Vitamín A

Ak sa nachádza tento vitamín v krémoch, môžete si byť istá, že svojej pleti pomôžete. Udržuje ju zdravú a predchádzate rakovine kože. V prípade, že ho máte skutočne dostatok, vyhladzuje vrásky, pomáha regulovať maz a znižovať tvorbu akné. Zaraďte tento vitamín aj do svojho jedálneho lístka. „Áčko“ je najmä v mrkve, paprike, špenáte či vaječných žĺtkoch.

  • Betakarotén

Je najvýznamnejším ochrancom pleti pred voľnými radikálmi, tie vznikajú vplyvom ultrafialového žiarenia. Ak budete prijímať veľa betakaroténu, dodáte svojej pleti pekné sfarbenie a uchováte si aj opálenie z letnej dovolenky na dlhší čas. Konzumujte veľa žltého a oranžového ovocia a zeleniny. Za najlepšie zdroje sa považuje mrkva a sušené marhule.

  • Vitamín C

Vitamín C sa nám zväčša spája s imunitou. Málokto však vie, že pomáha pri hojení malých rán a eliminuje výskyt hnedých škvrniek na koži, chráni pleť pred vráskami. Pomáha regenerovať pokožku, chráni pleť pred slnečným žiarením alebo aj pred nikotínom. Jedzte kyslú kapustu, brokolicu, kiwi a citrusové plody a uvidíte časom na pohľad ozdravenú pleť. V kozmetických výrobkoch je známy tým, že uchováva pružnosť a vitalitu pleti.

  • Zinok

Kto chce pleť bez akné, nech siahne po zinku. Krémy s jeho obsahom pleť zbavia mazu a vysuší akné. Zinok navyše pomáha hojiť jazvy, má vplyv na kvalitu nechtov a vypadávanie vlasov. Môžete pokojne siahnuť aj po jeho prírodnej forme, nájdete ho v orieškoch či kuracom mäse.

  • Kolagén

Kolagén vytvára na pokožke akýsi pevný filter, ktorý zabezpečí jej pevnosť. Ako iste viete, po dvadsiatom piatom roku elastickosť pleti klesá a je čoraz ťažšie udržať ju pevnú. Preto nie je na škodu kolagén dopĺňať. Ak siahnete po kolagéne v tabletkách, fígeľ je v tom, že bunky sa naplnia tekutinou a výsledkom je vyhladená, napnutá pleť.

Na záver nesmieme zabudnúť ani na koenzým Q10, ktorý je dôležitým antioxidantom. Ten dáva naším bunkám energiu a vitalitu, a preto ho kozmetickí výrobcovia tak radi pridávajú do krémov na pleť.

Autor: Andrea Zummerová