Ako mať deti a nezblázniť sa – 5 rád dobrého rodiča

Ako mať deti a nezblázniť sa – 5 rád dobrého rodiča

Ak patríte do kategórie rodičia, viete, že zachovať si chladnú hlavu je niekedy dosť ťažké. Najmä, ak máte viac detí. S počtom detí pribúda aj množstvo povinností. Ako teda „ukočírovať“ domácnosť plnú ratolestí, manžela a ešte si zachovať dobrú náladu? Skúste týchto pár rád od skúseného rodiča.

Buďte nad vecou
Existujú veci, ktoré nemá význam s deťmi riešiť. Je to zbytočné plytvanie energie, ktorú môžu využiť inak. Fľaky na oblečení, špinavý stôl po večeri, ktorú jedli samy, alebo keď vám občas ujdú v obchode medzi sladkosti. Je dôležité stanoviť si priority, máte byť v prvom rade rodičom a nie policajtom. Zamyslite sa doma, čo je podstatné a kde môžete poľaviť. Nerobte si zbytočne vrásky z maličkostí.

Urobte si čas pre seba a manžela
Hovorí sa, že spokojná maminka – spokojná rodinka. Aj keď ste mama a máte plný dom detí, neporiadok v kuchyni a plnú pračku prádla, nezabudnite, že máte aj manžela. Potrebujete byť občas spolu aj bez detí. Doprajte si vzájomnú pozornosť a spoločný odpočinok. A nemáme na mysli, len drahé wellness pobyty.

Venujte sa tiež každý svojím koníčkom, aj čas oddelene vám prospeje. Neobetujte všetko rodine, pretože časom sa môže objaviť vaša nespokojnosť a nepohodu či nervozitu pocíti celá rodina, najmä deti. Ak chvíľu nebudete doma, domácnosť sa nezrúti.

Rozdeľte úlohy
Vaša domácnosť pri viacerých deťoch musí poriadne šľapať a to najmä ráno a večer, kedy je „najviac roboty“. Majte dobre stanovené úlohy a zapojte aj deti. Vy večer navarte, manžel okúpe deti, najstaršie dieťa môže nachystať nočníky aj mladším súrodencom a všetci spoločne upracú. Bude ťažké si to zo začiatku „vydupať“ najmä od detí, ale vedzte, že časom si zvyknú a budú to považovať za automatické. Chaos by vás zničil.

Perfektne plánujte

Pri viacerých deťoch sa bez plánov neobídete. Už prestáva fungovať to, že „ráno uvidíme“ ako pri jednom dieťati. Lekári, nákupy, vychádzky, výlety - všetko bude mať svoje presné miesto. Efektívne plánovanie a koordinácia aktivít nielen vašich, ale aj manželových sa stane každodennou súčasťou. Ak si chcete nájsť popri tom aj na svoje aktivity, plánovací kalendár je nevyhnutný. Ak nebudete ako rodina zohraní, môže sa všetko zosypať. Stavte si úlohy na týždeň a podeľte sa o to.

Flexibilne sa prispôsobujte
Viac detí znamená viac zmien, pretože nie všetko, čo si naplánujete vychádza. Pred dovolenkou deti ochorejú, každý deň vstávajú ešte za tmy, ale ak cestujete na vlak, tak by prespali aj celé doobedie. Rozčuľovanie vám nepomôže, len sa tým oberáte o drahocenný čas. Tu pomôže iba spomínaná flexibilita a prispôsobenie sa všetkému. Ak máte doma deti, iste viete, že len máločo vás dokáže prekvapiť. Pamätajte, že naplánovať veci vie skoro každý, ale umenie je plány dodržať. Navyše, ak máte doma malých škriatkov, čo vám kazia úmysel.

 

Autor: Janka Radimáková