Aj kremík je bojovníkom proti vráskam

Aj kremík je bojovníkom proti vráskam

Najčastejšie sa za bojovníkov proti vráskam považujú vitamíny C a E. Lenže zásluhu na pevnosti tkanív má aj kremík. Ako pôsobí na pleť a celkové zdravie?
Tento stopový prvok sa v súvislosti so vznikom vrások nespomína príliš často. V skutočnosti má však schopnosť zvyšovať elasticitu pokožky, teda redukovať vznik vrások. Ak je ho v organizme málo, tak dochádza k poruche tvorby kolagénu, ktorý je pre krásnu pleť nevyhnutný . Príjem kremíka, resp. potravín, ktoré ho obsahujú, sa odporúča zvýšiť vo vyššom veku. Okrem toho slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, zápalu močových ciest, osteoporózy a celkovo posilňuje imunitný systém. Pomôže rýchlejšie hojiť rany i zbaviť sa modrín.

Ako si zaistiť dostatočný prísun kremíka?

Praslička roľná

Jedným z najbohatších zdrojov kremíka je čaj z prasličky roľnej. Denne sa pijú 2-3 šálky. Okrem toho, že čaj dodá organizmu kremík, má aj mnoho ďalších účinkov. Pomáha pri detoxikácii organizmu od toxínov a vhodný je aj na vonkajšie použitie napríklad pri ekzémoch.

  • Extrakt z prasličky roľnej

Pri akútnejšom nedostatku možno na doplnenie kremíka použiť extrakt z prasličky roľnej, ktorý možno zakúpiť v lekárňach.

Podbeľ liečivý

Aj podbeľ je zdrojom kremíka, ktorý možno doplniť do tela vo forme čaju. Na prípravu sa zvyčajne používajú 2 čajové lyžičky, ktoré sa zalejú 250 ml vody. Denne sa odporúča piť 3 šálky. Čaj možno osladiť medom.

Ovsené vločky

Ak si každé ráno doprajete misu ovsených vločiek, nemusíte sa obávať, že kremík bude vášmu organizmu chýbať. Okrem konzumácie je vhodné vločky použiť aj zvonku vo forme masky na tvár alebo pílingu.

  • Píling z ovsených vločiek

Na prípravu potrebujete 2-3 polievkové lyžice jemných ovsených vločiek a približne 1-2 polievkové lyžice olivového alebo kokosového oleja. Všetko spolu premiešajte a krúživými pohybmi nanášajte na pokožku.

Cesnak a cibuľa

Zdrojom kremíka sú aj cesnak a cibuľa, ktoré majú aj mnoho ďalších pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Cesnak znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje krvný obeh, reguluje hladinu cukru v krvi, pôsobí antibakteriálne, bojuje proti plesniam a posilňuje imunitný systém. Podobnými účinkami disponuje aj cibuľa. Je vhodná pre astmatikov, alergikov a je prevenciou proti osteoporóze.

Ďalšie zdroje kremíka

Okrem vyššie uvedených potravín sa kremík nachádza aj v jablkách, mandliach, čakanke, tekvici, cvikle a celých zrnách.

http://www.freedigitalphotos.net/images/Beauty_and_cosmetics_g419-Clean_Skin_Woman_p128567.html