7 krokov, ako spomaliť starnutie

7 krokov, ako spomaliť starnutie

Drahé krémy proti vráskam síce pomôžu eliminovať príznaky starnutia, no existujú aj účinnejšie zbrane. Čo pleti pomôže?

1. Nepodceňujte účinky slnka

Jednou z najčastejších príčin tvorby vrások je nadmerný, resp. nechránený pobyt na slnku. Preto je rovnako dôležité v lete i v zime používať mejkap s ochranným faktorom, ktorý pokožku ochráni pred škodlivým slnečným žiarením. V letných mesiacoch treba túto ochranu zintenzívniť a chrániť aj odhalené časti tela nielen tvár.

2. Spánkové rituály

Určite si spomeniete na niekoľko dám zo sveta šoubiznisu, ktoré sa aj napriek svojmu veku môžu pochváliť mladistvým vzhľadom. Mnohé z nich ho pripisujú práve dostatočnému a kvalitnému spánku. Počas noci sa pleť regeneruje a kvalitný spánok prispieva k psychickej pohode, ktorá sa na pleti odzrkadlí. Tiež je lepšie spať na chrbte, pred spánkom pleť dokonale vyčistiť a hydratovať.

3. Jedzte viac rýb, sóje a kakaa

Ryby sú bohaté na proteíny a esenciálne mastné kyseliny (hlavne omega-3). Tie sú kľúčové pre tvorbu kolagénu, ktorý je zárukou mladistvej a zdravej pokožky, a teda redukujú tvorbu vrások. Ryby by mali byť vo vašom jedálničku zastúpené aspoň dva razy týždenne. Ďalším skvelým zdrojom proteínov je sója. Konzumujte však iba kvalitné fermentované výrobky zo sóje ako miso či tempeh. Vo vašom jedálničku by nemalo chýbať ani kvalitné kakao, ktoré je zdrojom antioxidantov. Denne si môžete dopriať i tabličku kvalitnej horkej čokolády.

4. Nepreháňajte to so starostlivosťou o pleť

Stále je tu skupina žien, ktorá starostlivosť o pleť podceňuje. No veľa je i tých, ktoré to, naopak, preháňajú. Čo sa stane? Ak napríklad pleť príliš často čistíte, stráca svoju ochrannú vrstvu a dochádza k vysúšaniu a suchá pokožka je na vznik vrások náchylnejšia.

5. Doprajte si denne dostatok ovocia a zeleniny

Kľúčom k zdravej a krásnej pleti bez vrások je konzumácia dostatočného množstva ovocia a zeleniny. Top ovocím v tejto oblasti sú napríklad čučoriedky a granátové jablká. Konzumujte aj maliny, čerešne, jahody a jablká, ktoré disponujú bohatým množstvom antioxidantov.

6. Preferujte prírodné produkty

Nemusíte investovať do drahých preparátov proti vráskam. Vyskúšajte namiesto nočného krému kokosový olej. Ak je pre vás príliš mastný, skúste arganový alebo šípkový. Na odstránení vrások sa podieľa aj panenský olivový olej. Aspoň 1-2 razy týždenne doprajte pokožke doma pripravenú masku z prírodných ingrediencií ako uhorky, banány, jogurty či trstinový cukor.

7. Pite veľa vody

Len dokonale hydratovaná pleť môže byť krásna a nevyhnutná je hlavne hydratácia zvnútra. Preto vypite denne minimálne dva litre tekutín. Vyhnite sa sladkým limonádam a nadmernému pitiu kávy či kofeínových nápojov.

-w-