Aj „obyčajné“ Vianoce môžu byť krásne

Aj „obyčajné“ Vianoce môžu byť krásne

Vianoce nikdy neboli pre mňa obľúbenými sviatkami. Hoci som ich trávila s rodinou a priateľom, bola som rada, keď bolo konečne po nich. Prečo? Vysvetlenie sa mi hľadá ťažko. Možno to pramenilo z vlastnej frustrácie a neschopnosti tešiť sa z toho, čo mám. Nikdy som nebola nevďačná, len som sa jednoducho nevedela skutočne radovať. Teóriu o tom, ako sa tešiť z maličkostí, som síce mala dokonale naštudovanú, ale v praxi to jednoducho nešlo. Tento rok som si povedala, že si vianočné sviatky užijem. Čo na tom, že môj život nie je dokonalý a v tridsiatke som single?

Všetko závisí iba odo mňa
Tisíce rokov stará pravda hovorí, že šťastie je ukryté v ľudskom srdci a nezávisí od vonkajších okolností. Ak sa človek rozhodne byť šťastným, tak potom ním naozaj bude. A pravdou je i to, že skutočné šťastie sa ukrýva v drobných maličkostiach. Konečne som pochopila, že kto sa nedokáže tešiť z malých darov, nezaslúži si veľké. A ja to konečne dokážem! Som vďačná za všetko v mojom živote. Za svoju rodinu, úžasných priateľov, za zdravie, strechu nad hlavou... Za to, že môžem robiť to, čo ma baví, hoci nie je jednoduché zvládať všetko sama. Áno, túžim mať pri sebe človeka, ktorý ma bude naozaj ľúbiť a stáť pri mne, prežívať sviatočné chvíle s ním, no neutápam sa v ľútosti. Jednoducho chcem si Vianoce užiť aj bez neho a som si istá, že on na mňa niekde čaká.

Pýtate sa, čo výnimočné sa chystám urobiť? Vôbec nič. Užijem si všetky „všedné“ prípravy na Vianoce i celé sviatky, ako najviac dokážem. Vlastne už som začala. V mojom byte pribudol vlastnoručne vyrobený adventný veniec. Je to môj prvý výtvor v živote. Vždy, keď sa naň pozriem, mám radosť. Večer si zapálim sviečku a v tichu premýšľam.
Hoci som antitalent na ručné práce, tento advent som sa po prvýkrát zapojila do výroby látkových hračiek, ktoré sú určené na predaj a výťažok z nich pôjde k tým, ktorí to potrebujú. Zvláštne, nikdy by som neverila, že ma bude niečo také prosté vnútorne napĺňať.

Teším sa na vianočné pečenie spolu s mamou a švagrinou. Nebude to pre nás povinnosť, ale začiatok novej tradície, ktorú si spojíme s príjemným rozhovorom pri pohári vína. K tradičným vianočným koláčom pribudnú aj zdravé alternatívy koláčikov a sušienok. Veď nech si prídu na chuť všetci. Teším sa na vianočné trhy, ktorých atmosféru si vychutnám s kamarátkami.

Už v týchto chvíľach premýšľam nad tým, čím obdarujem rodinu a priateľov, aby sa naozaj tešili. Hoci s peniazmi vychádzam natesno, uvedomujem si, že potešiť dokážu aj maličkosti a hlavne vtedy, keď sú darované z lásky.
V mojom byte nebude chýbať vianočný stromček. Bude tým najkrajším, aký som doposiaľ mala. Čo na tom, že som v byte sama?

Ako budú vyzerať vianočné sviatky? Žiadny špeciálny program nemám. Štedrý deň a 1. sviatok vianočný strávim s rodinou, rodičmi a súrodencami, ktorých mám neskutočne rada a som za nich vďačná. Teším sa na ich prítomnosť. Nič viac nepotrebujem. Okrem toho sa neviem dočkať chvíľ, keď si po naozaj dlhom čase pustím televíziu a budem sledovať vianočné rozprávky. Čo na tom, že niektoré som videla už zopárkrát. Konečne si oddýchnem a popritom budem chrumkať zdravé maškrty, pozerať na vianočný stromček, užívať si pokoj, pohodu a hlavne za všetko ĎAKOVAŤ. Teším sa na stretnutia alebo aspoň telefonáty s priateľmi a ľuďmi, ktorých mám rada. Možno ich nie je veľa a skutočných priateľov zrátam na jednej ruke, ale viem, že pri mne stoja, nech sa deje čokoľvek.

Alica