8 tipov, ako využiť kokosový olej v kozmetike

8 tipov, ako využiť kokosový olej v kozmetike

Kokosový olej je jedným z najuniverzálnejších olejov, čo sa použitia týka. Jeho vlastnosti i chuť oceníte pri dochutení jedál studenej kuchyne, tepelnej úprave pokrmov, ale aj v domácej kozmetike. Vďaka tomuto oleju sa môžete nielen cítiť lepšie, ale aj byť krajšou.

Prečo práve kokosový olej?
Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú, kaprylovú, myristovú a kaprinovú. Tieto mastné kyseliny majú schopnosť pokožku vyživiť i chrániť. Okrem toho je v ňom zastúpený aj jeden z najvýznamnejších antioxidantov, a teda vitamín E. Éčko chráni pokožku pred škodlivými voľnými radikálmi, ktoré napádajú ľudské bunky a spôsobujú predčasné starnutie. Nemožno zabudnúť na proteíny, bez ktorých sa pokožka nezaobíde.

Tipy na použitie kokosového oleja v kozmetike

1. Prvá pomoc pri suchých perách i lakťoch
Nemáte poruke balzam na pery? Neviete, čo so suchou pokožkou v oblasti lakťov? Naneste na problematické miesta kokosový olej. Má schopnosť pleť vyživiť a dokonale hydratovať. Jeho výhodou je tiež to, že účinkuje pomerne rýchlo.

2. Dokonale hladká pokožka po holení
Ak patríte k zástankyniam odstraňovania chĺpkov pomocou holenia, pred každým holením naneste na vlhkú pokožku kokosový olej. Pokožku dokonale zmäkčí, čo uľahčí holenie a pokožka nezostane podráždená. Kokosový olej môžete aplikovať aj po holení.

3. Je skvelou prísadou do domácich masiek a pílingov
Pripravujete si pravidelne doma pílingy či domáce masky? Potom sa nebojte ich obohatiť práve o kokosový olej. Ak ho použijete do pílingu spolu s ovsenými vločkami či trstinovým cukrom, po jeho aplikácii zostane pokožka výborne hydratovaná.

4. Použite ho aj na odstránenie mejkapu
Pokožka v oblasti očí je veľmi citlivá a tiež náchylná na vznik vrások. Ak jej chcete dopriať množstvo živín a zamedziť tak starnutiu, používajte na odstránenie mejkapu kokosový olej. Olej stačí naniesť na vatový tampón a mejkap jednoducho odstrániť.

5. Dá stopku ekzémom i akné
Kožné ochorenia trápia mnoho žien. Ak si neviete s nimi poradiť, skúste na pokožku pravidelne aplikovať kokosový olej. Platí to v prípade, že vás trápi psoriáza, akné i ekzémy.
6. Poradí si s rozštiepenými končekmi i kožou okolo nechtov
Suché vlasy sa vyznačujú rozštiepenými končekmi. Nemusíte na ne používať drahé preparáty, stačí keď ich pravidelne ošetríte kokosovým olejom. Výborný je aj na suchú kožu okolo nechtov.

7. Pridajte ho do kúpeľa
Milujete horúci kúpeľ, no vaša pokožka je po ňom extrémne suchá? Dajte do vody primerané množstvo kokosového oleja a bude dokonale jemná a hladká.

8. Odstraňuje lupiny
Ako sa zbaviť lupín za pomoci kokosového oleja? Pravidelne ho krúživými pohybmi naneste na pokožku hlavy a nechajte pôsobiť aspoň polhodinu. Potom pokožku a vlasy umyte bežným spôsobom.

-m-