8 tipov, ako sa starať o svoje zdravie počas leta

8 tipov, ako sa starať o svoje zdravie počas leta


Všetci sa už nevieme dočkať slnečných a teplých letných dní. Túžobne očakávame, kedy si budeme môcť užívať pri mori alebo v prírode. Avšak ani počas letných radovánok by sme nemali zabúdať na starostlivosť o svoje zdravie. Na čo treba dbať počas leta?

  • Vyhnite sa extrémom v stravovaní

Mnohí sa cez leto pokúšajú schudnúť a veľakrát radikálnym spôsobom, teda drasticky obmedzia prísun kalórií, poprípade vylúčia niektorú makroživinu  z jedálnička, najčastejšie sacharidy. Potom je tu skupinka tých, ktorí si, naopak, dožičia. Holdujú grilovaným pochúťkam, pivu, zmrzline a na dovolenke chcú ochutnať všetko. Jeden aj druhý extrém nášmu telu škodí. Niet nad zlatú strednú cestu – jedzte menšie porcie ľahšie stráviteľných jedál.

  • Hýbte sa

Leto má byť hlavne o oddychu, ale to neznamená, že by ste mali pokračovať v sedavom spôsobe života. Naopak, leto ponúka ideálnu príležitosť aspoň na dlhé prechádzky. Minimom je 150 minút aeróbnej aktivity týždenne.

  • Majte poruke opaľovací krém a repelent

Širokospektrálny opaľovací krém s minimálnym SPF 15 by mal vlastniť každý z nás. Tí, ktorí milujú prírodu, by nemali zabudnúť na kvalitný repelent proti kliešťom i dotieravým komárom. Samozrejmosťou sú slnečné okuliare a v prípade potreby i pokrývka hlavy.

  • Dôsledne dbajte na pitný režim

Vyhnite sa sladkým limonádam, ochuteným minerálnym vodám a energetickým nápojom, ktoré sú prázdnym zdrojom kalórií. Preferujte čistú vodu dochutenú citrónom, ovocím alebo bylinkami. Pite po menších množstvách priebežne počas celého dňa.

  • Nepreháňajte to s alkoholom

Jedno „orosené“ alebo alkoholické letné drinky sú síce lákavé, ale doprajte si ich s mierou. Inak riskujete dehydratáciu, nepríjemnú bolesť hlavy a tráviace problémy na druhý deň. Ku každému alkoholickému nápoju pridajte pohár vody, aby ste eliminovali jeho škodlivé účinky.

  • Chráňte sa pred pretrénovaním

Športujete pravidelne? Gratulujeme! Robíte užitočnú vec pre svoje fyzické i psychické zdravie. V lete je však vhodné upraviť tréningový plán – dopriať si viac voľna, tréningy skrátiť alebo trénovať menej intenzívne.

  • Užívajte si príjemnú spoločnosť

Možno počas roka nemáte až tak veľa času, aby ste sa venovali svojej rodine a priateľom. Naplánujte spoločné výlety, posedenia pri káve či grilovačky. V lete je na to ideálny čas.

  • Začnite sa venovať niečomu, čo vás baví

Leto ponúka skvelú príležitosť aj na to, aby ste sa začali venovať niečomu, čo máte radi. Môže to byť šport, práce v záhradke, turistika či čítanie kníh v záhradnom kresle v zajatí slnečných lúčov.
Mirka