8 spôsobov, ako si prirodzene predĺžiť život

8 spôsobov, ako si prirodzene predĺžiť život

Podľa odborníkov aj pri dĺžke nášho života platí, že genetika zohráva maximálne 25 – 30 percent. Zvyšok máme vo svojich rukách. Ako si prirodzene zvýšiť šance na dlhší život?

Spite 7 – 8 hodín denne
Výsledky vedeckých štúdií hovoria jasne – spánok kratší ako 6 hodín neprospieva nášmu zdraviu. Práve naopak, dlhodobý deficit spánku zvyšuje riziko vzniku infarktu, mŕtvice i ďalších zdravotných problémov.

Obmedzte spotrebu rafinovaného cukru
Ak vezmeme do úvahy odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie, tak potom by sme denne nemali prijať viac ako 25 g cukru, teda 6 čajových lyžičiek cukru. Nejde len o cukor, ktorý si dávame do kávy či čaju, ale najmä skrytý cukor vo vysoko priemyselne spracovaných potravinách. V nich je navyše kombinovaný so škodlivými trans-tukmi, čo je vražedná kombinácia pre ľudské zdravie.

Minimálne v zime užívajte vitamín D
Vitamín D má množstvo priaznivých účinkov na organizmus. Spája sa aj s dlhovekosťou. Preto je dôležité dopriať si od jari do jesene aspoň 30 minút na slnku bez opaľovacieho krému a v zime vitamín D suplementovať, nakoľko prijať dostatočnú dennú dávku z potravín je nemožné.

Majte okolo seba dobrých ľudí
Každý z nás potrebuje mať aspoň jednu spriaznenú dušu. Osamelosť totiž zvyšuje riziko predčasnej smrti až o 45 percent tým, že oslabuje imunitu a zvyšuje krvný tlak, s čím narastá aj riziko srdcovocievnych ochorení.

Jedzte a pite viac zelenej
Zelené potraviny a nápoje bohaté na antioxidanty stále nie sú v našich jedálničkoch dostatočne zastúpené. Ak pijete kávu, vyskúšajte aj zelenú, poprípade si doprajte aspoň občas namiesto kávy zelený čaj. Je nabitý prospešnými katechínmi. Tie sú známe ako bojovníci proti civilizačným ochoreniam.

Doprajte si viac rastlinnej stravy
Nikto od vás nechce, aby ste sa vzdali živočíšnych produktov. Ak si však zoberieme napríklad len konzumáciu ovocia a zeleniny, sme na tom biedne. Podľa odporúčaní by sme mali denne prijať aspoň 500 g zeleniny a ovocia. Väčšina Slovákov však nezje denne viac ako 1 – 2 kusy zeleniny či ovocia. Ovocie a zelenina sú zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, antioxidantov a vlákniny, ktoré sú nevyhnutné pre pevné zdravie a vitalitu.

Nezabúdajte na orechy
Dáte si denne aspoň za hrsť rozličných orechov a semien? Podľa jednej zo štúdií tí, ktorí si dali denne aspoň 10 g orechov, znížili riziko úmrtia z akýchkoľvek príčin o viac ako 20 percent.

Využívajte schody namiesto výťahu
Chodenie po schodoch namiesto výťahu zníži riziko predčasného úmrtia o 15 percent. Využite schody vždy, keď je to možné. Denne si doprajte aspoň 30 minút svižnej chôdze, ideálne na čerstvom vzduchu.
Mirka