8 mini tipov najmä pre dámy, ako sa správať ekologickejšie

8 mini tipov najmä pre dámy, ako sa správať ekologickejšie

Nezastaviteľné požiare, ničivé povodne, neznáme vírusy, zemetrasenia… To sú len niektoré z dôsledkov našej nevšímavosti voči Zemi.

Nadišiel čas, aby sme začali byť ohľaduplní nielen jeden k druhému, ale aj k našej planéte. Dennodenne sa nám ponúka mnoho príležitostí, ako byť ekologickejší.

Ponúkame vám niekoľko tipov, ktorými môžete prispieť k zlepšeniu stavu našej planéty.

1. Šetrite vodou

Vypnite vodu, keď si šampónujete vlasy alebo nechávate pôsobiť kondicionér. Takisto môže byť vypnutá, keď si čistíte zuby. Ak milujete studenú vodu, dajte si džbán s vodou do chladničky a nemusíte ju nechať zakaždým odtiecť.

2. Začnite viac používať vlastné nohy alebo bicykel

Každodenné vyvážanie sa autom či hromadnou dopravou predstavuje značnú záťaž pre životné prostredie. Chcete zabiť dve (tri) muchy jednou ranou? Spojte príjemné s užitočným a vyberte sa do práce či na nákup po vlastných alebo na bicykli. Budete zdravší, štíhlejší i ekologickejší.

3. Obmedzte konzumáciu mäsa

Nikto od vás nechce, aby ste sa stali vegetariánmi či vegánmi. Avšak aj obmedzením konzumácie mäsa na raz či dvakrát týždenne prispejete k zlepšeniu životného prostredia.

4. Preferujte lokálne potraviny

Preferovanie produkcie lokálnych pestovateľov a farmárov je dôležité z hľadiska produkcie skleníkových plynov, pretože potraviny dostupné v supermarketoch sú k nám neraz dovážané z krajín vzdialených stovky až tisíce kilometrov.

5. Stavte na minimalizmus aj pri odličovaní

Ak si potrpíte na používanie vatových tampónov, dajte ich na polovicu. Na odlíčenie použite prírodnú kozmetiku alebo nejaký extra panenský olej, ako napríklad kokosový. Prínosom je aj použitie prírodnej konjakovej špongie, ktorá sa zaobíde bez použitia odličovacieho prostriedku a vydrží niekoľko týždňov.

6. Namiesto menštruačných vložiek zvážte použitie kalíškov

Koľko vložiek či tampónov miniete počas menštruácie? Ak sa riadime tým, že vložku či tampón meníme každé tri hodiny a menštruácia trvá 5 dní, tak sa dopracujeme k slušnému číslu. Podľa odhadov za život minieme 11 000 vložiek, ktoré potom skončia v odpadkovom koši. Oveľa ekologickejším i hospodárnejším riešením sú menštruačné kalíšky.

7. Oblečenie darujte alebo recyklujte

Pri kúpe oblečenia stavte skôr na kvalitu ako na kvantitu. Keď vám oblečenie doslúži, zvyčajne je zachovalé, a môžete ho niekomu darovať alebo recyklovať.

8. Preferujte prírodnú a bio kozmetiku

Pomôžete tým sebe, pretože organizmus nezaťažíte zbytočnými chemikáliami a rovnako aj Zemi. Aj u nás zoženiete bio kozmetiku za dostupné ceny aj priamo v drogériách, nielen v e-shopoch.

Mirka