7 tipov, ktoré šetria financie a sú prospešné pre zdravie

Nie je v našej moci zmeniť vysoké ceny energií, avšak vždy môžeme urobiť niečo pre to, aby boli účty nižšie. Ak chceme ísť ešte ďalej, zvolíme také opatrenia, ktoré sú prospešné nielen pre našu peňaženku, ale aj zdravie.

Riešite v týchto dňoch, ako platiť menej za energie, pohonné hmoty i potraviny? Máme pre vás niekoľko tipov, ako ušetriť tak, že zároveň urobíte aj niečo prospešné pre svoje zdravie. Aké máte možnosti?

    1. Začnite otužovať

S otužovaním začínajte postupne vlažnou vodou a postupne ju ochladzujte. Posilníte tak svoje zdravie a imunitu, znížite stres a ušetríte nemalé financie za teplú vodu. Keď sa stanete otužilcom, prirodzene znížite aj teplotu na radiátoroch.


Zdroj: freepik.com

    2. Aspoň dva razy týždenne choďte do práce po vlastných alebo na bicykli

Každý z nás by si mal denne dopriať minimálne 30 minút kardio aktivity denne, ideálne na čerstvom vzduchu. Ak ste sa doteraz vyhovárali, je čas zmeniť to. Vyberte sa do práce aspoň dva razy týždenne po vlastných alebo na bicykli. Urobíte niečo pre svoje zdravie, peňaženku i planétu.

    3. Obmedzte spotrebu mäsa

Mäso je pomerne drahou ingredienciou na nákupnom zozname. Ak si ho doprajete niekoľkokrát do týždňa, zredukujte to napríklad na jeden deň. Prospeje to vášmu zdraviu, životnému prostrediu i peňaženke.

    4. Spracujte aj prezreté ovocie či staršiu zeleninu

Vyhadzujete do kompostu prezreté banány, ovädnutý špenát či mrkvu so zošúverenou šupkou? Hoci tieto potraviny nie sú na pohľad príťažlivé, sú zdrojom výživných látok a dajú sa nápadito spracovať. Prezreté banány môžete využiť na osladenie sladkých dezertov namiesto cukru alebo ich pridať do smoothie. Zo starších zemiakov a koreňovej zeleniny sa dajú v rúre upiecť chutné hranolky.


Zdroj: freepik.com

    5. Začnite si variť doma

Ak si cez obedňajšiu prestávku doprajete obed v lepšej reštaurácii, nevyjde vás lacno a navyše nepoznáte, aká je kvalita použitých surovín. Lacnejšou alternatívou je začať si pripravovať obedy doma a nosiť si ich do práce v dóze. Ušetríte a viete, aké suroviny ste použili.

    6. Pri nákupe preferujte základné potraviny

Pohľad do nákupných košíkov väčšiny Slovákov je zvyčajne žalostný, pretože v ňom dominujú vysoko priemyselne spracované potraviny. Tie neprospievajú zdraviu a ani figúre. Argument, že zdravé potraviny sú drahé, neobstojí. Ak si zrátate, koľko peňazí dáte mesačne do mrazených polotovarov, údenín či hotových jedál a zostavíte si nákupný zoznam zo zdravých potravín, zistíte, že zdravé potraviny nestoja viac, dokonca sú lacnejšie.

    7. V noci znížte teplotu v spálni na 18 stupňov

Teplota 18 stupňov Celzia je ideálnou teplotou na kvalitný spánok, ktorá prospieva zdraviu a šetrí finančné prostriedky za vykurovanie.

Mirka