7 najväčších mýtov, s ktorými musia bojovať čerstvé mamičky

7 najväčších mýtov, s ktorými musia bojovať čerstvé mamičky

Príchod dieťaťa na svet je veľkou udalosťou v živote ženy. Avšak mnohé mamy musia bojovať s rokmi zaužívanými mýtmi, ktoré sa týkajú starostlivosti o bábätko.

Pre čerstvú matku, najmä prvorodičku, môže byť spočiatku náročné naladiť sa na potreby bábätka. Azda najdôležitejšie je riadiť sa svojou intuíciou a nepodľahnúť radám starých mám, tiet, susediek či kamarátok. S akými “dobrými radami” sa môžete stretnúť?

    1. Dojčiť sa má každé 3 hodiny po 15 minút

Dojčenie nie je len o pití materského mlieka, ale dojčením si bábätko uspokojuje celú škálu potrieb. Dojčí sa, keď ho niečo bolí, je smutné alebo len jednoducho potrebuje cítiť blízkosť mamy. Dojčí sa na požiadanie, teda kedykoľvek a akokoľvek dlho, a nie každé 3 hodiny po 15 minút z každého prsníka.

    2. Bábätko treba kúpať každý deň a natrieť detským olejom

Nie. Bábätko stačí kúpať v čistej vode bez mydla každé dva až tri dni. Ošetrenie detským olejom po kúpeli je tiež minulosťou. Lepšie je použiť nejaký nemastný prípravok.

    3. Bábätko má spať celú noc

Bábätká spia v cykloch, a preto je pre mnohé z nich prirodzené budiť sa niekoľkokrát za noc. Platí to aj pre staršie deti. Niektorým jednoducho trvá dlhší čas, kým prespia viac hodín vkuse a potom celú noc. Chce to len trpezlivosť.

Zdroj: freepik.com

    4. Nechaj ho vyplakať, nech si precvičí pľúca

Metódy vyplakania alebo kontrolovaného plaču môžu dieťaťu uškodiť na celý život. Odrazí sa to, napríklad na jeho sebadôvere. Samozrejme, keď matka nechá dieťa plakať v postieľke, aby si zvyklo zaspávať samo, po čase plakať prestane a “naučí” sa zaspávať samo. Dôvod je prostý. Dieťa pochopí, že na jeho plač nikto nereaguje a je zbytočné plakať. Potom bude s najväčšou pravdepodobnosťou svoje potreby dávať do úzadia aj neskôr.

    5. Neber ho na ruky, rozmaznáš ho

Dieťa do jedného roka nemožno rozmaznať. Čím viac rodičia reagujú na potreby svojho bábätka, tým je väčší predpoklad, že sa skôr osamostatní a pozitívne sa to odrazí na jeho sebadôvere.

Zdroj: freepik.com

    6. Keď dáš dojčenému bábätku kašu na večeru, bude ti lepšie spať

Možno existuje mizivé percento dojčených detí, ktoré sa v noci budia na dojčenie a po zavedení večernej kaše spia lepšie. Lenže väčšinou to nefunguje. Dieťa prespí celú noc bez dojčenia, keď na to dozreje.

    7. Vďaka chodítku sa naučí dieťa skôr chodiť

Chodítko je pre zdravý psychomotorický vývoj dieťaťa nezdravé. Dieťa začne chodiť samo vtedy, keď bude na to pripravené. Väčšina detí sa najskôr začne plaziť, potom štvornožkovať, z polohy na štyroch si sadne a až potom sa postaví na nohy. Samozrejme, neplatí to stopercentne, pretože každé dieťa je jedinečné. Je úplne v poriadku, keď dieťa začne chodiť do 18. mesiaca života. Dokonca, niektoré začnú ešte neskôr, to je však vhodné konzultovať s pediatrom.

Mirka