7 dobrých rád, ako začať s džogingom po päťdesiatke

7 dobrých rád, ako začať s džogingom po päťdesiatke

Máte pocit, že svižná chôdza je pre vás málo? Dajte šancu džogingu – je vhodný aj pre starších ľudí a má množstvo benefitov.

Pravidelným džogingom si udržíte normálnu hmotnosť. Za predpokladu, že upravíte jedálny lístok, aj schudnete. Okrem toho džoging zvyšuje pevnosť kostí, čiže je výbornou prevenciou osteoporózy. Pomôže vám vytvarovať sedacie, stehenné a lýtkové svaly. Je dobrý pre srdce, zlepšuje náladu, posilňuje imunitu a podieľa sa na spomalení celkového starnutia organizmu.

Chcete začať s džogingom? Máme pre vás niekoľko užitočných rád.

 

1. Poraďte sa s lekárom

Ak ste sa dlhší čas nevenovali žiadnej pohybovej aktivite, máte nadváhu, trpíte nejakým chronickým ochorením, alebo máte po päťdesiatke, je namieste poradiť sa skôr, ako začnete, so svojím ošetrujúcim lekárom.

2. Nezabudnite na zahriatie a ochladenie

Úvodné zahriatie a rovnako i záverečné ochladenie je neodmysliteľnou súčasťou každého tréningu. Bohužiaľ, ľudia to často podceňujú, v dôsledku čoho sú vystavení vyššiemu riziku zranenia alebo nižšiemu výkonu pri samotnom cvičení. Na úvod sa môžete rozohriať pomalou chôdzou, ktorá postupne prechádza do svižnej. V závere si doprajte ochladenie v podobe 5-minútovej chôdze.

3. Počúvajte svoje telo

Po úvodnom rozohriatí prichádza na rad džoging v trvaní 2 – 3 minút. Samozrejme, tento interval môže byť dlhší a závisí od vašej aktuálnej fyzickej kondície. Po prvom úseku v trvaní niekoľkých minút prejdite do svižnej chôdze a potom si dajte znovu niekoľko minút džogingu. Intervaly opakujte po dobu 20 – 30 minút. Každý týždeň predlžujte fázy džogingu a, naopak, skracujte intervaly chôdze.

Prečo postupovať týmto spôsobom? Odpoveď je jednoduchá – neprepálite svoje sily hneď na začiatku a v džogingu vytrváte.

4. Pozor na tekutiny

Primerane sa hydratujte pred džogingom, tekutiny majte k dispozícii aj pri samotnom tréningu a doplňte ich aj po jeho skončení.

5. Vyberte si vhodný terén

Skôr, ako sa pustíte do športovania, venujte pozornosť výberu terénu. Voľte skôr trávnatý rovný povrch, aby ste šetrili svoje kĺby a nezvyšovali riziko zranenia kvôli nerovnostiam povrchu.

6. Prehodnoťte svoj jedálny lístok

Ak ste sa rozhodli podporiť svoje zdravie pohybom, nemali by ste podceňovať stravu. Ak frčíte napríklad na tradičnej slovenskej kuchyni, skúste postupne presedlať na zdravšie a výživnejšie jedlá. Zmeny v jedálničku nemusíte urobiť zo dňa na deň. Stavte skôr na overené „pomaly a postupne“.

7. Nepodceňujte obuv a oblečenie

Ak by ste mali dvadsať, na prvé džogingové tréningy by vám postačili obyčajné tenisky. Avšak to nie je váš prípad, preto investujte do kvalitných džogingových alebo bežeckých topánok, ktoré zvyšujú komfort pri behu a zároveň prispievajú k ochrane pohybového aparátu pri pohybe. Čo sa týka oblečenia, malo by byť pohodlné a ideálne z funkčných materiálov.

Mirka