7 „mini“ tipov, ako mať do leta krásnu pokožku

7 „mini“ tipov, ako mať do leta krásnu pokožku

Hovorí sa, že keď budete nejakú činnosť vykonávať pravidelne po dobu 21 dní, stane sa z nej zvyk na celý život. Platí to aj pre starostlivosť o pokožku, ktorá si zaslúži pravidelnú a dôslednú starostlivosť až do staroby.

Pokiaľ potrebujete vylepšiť vzhľad svojej pleti napríklad do letnej dovolenky, začnite praktizovať aspoň niektoré z nasledovných tipov. Ak pri nich vytrváte, stanú sa neodmysliteľnou súčasťou vášho života a pokožka sa vám za to odmení krásnym a mladistvým vzhľadom do vysokého veku.


1. Zvýšte príjem potravín bohatých na betakarotén

Betakarotén je významný antioxidant, ktorý sa v značnej miere podieľa aj na ochrane pokožky pred slnečnými lúčmi. Čiže znižuje riziko spálenia pokožky i rakoviny kože. To znamená, že keď začnete oddnes konzumovať dostatok potravín bohatých na túto látku, podporíte tým prirodzenú obranyschopnosť pokožky. V kombinácii s opaľovacím krémom a dodržiavaním zásad bezpečného slnenia bude vaša pokožka nielen krásne opálená, ale aj zdravá. Betakarotén nájdete hlavne v ovocí a zelenine oranžovej, žltej, červenej, ale i zelenej farby, ako sú napríklad paradajky, marhule, bataty, mrkva, špenát a mnohé ďalšie.


2. Pripravujte svoju pokožku na letné opaľovanie postupne

Ak sa počas leta chystáte na dovolenku pri mori, myslite na to už v týchto dňoch a vystavujte svoju pokožku slnečným lúčom pomaly a postupne, aby ste získali dobrý „základ“. Vyhnete sa tak nepríjemnému začervenaniu, páleniu či svrbeniu.


3. Nezabudnite na hydratáciu celého tela

Patríte medzi tých, ktorí počas chladných mesiacov uprednostňujú ošetrenie pokožky mastnejšími krémami či telovými mliekami, v ktorých nechýbajú panenské oleje alebo napríklad bambucké maslo? V tom prípade ich s príchodom teplejších dní vymeňte za ľahšie hydratačné prostriedky. Samozrejme, nezabúdajte nimi hydratovať pokožku minimálne raz či dva razy denne. Neopomínajte ani pitný režim, pretože voda hydratuje zvnútra.


4. Klaďte dôraz na príjem vitamínu C

Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov, ktorý chráni bunky pred poškodením. Avšak podľa jednej zo štúdii dostatok vitamínu C stimuluje aj produkciu kolagénu a to až osemnásobne! To znamená, že strava bohatá na céčko sa podieľa aj na znížení tvorby vrások. Vitamín C je zastúpený hlavne v ovocí a zelenine.


5. Znížte príjem cukru v jedálnom lístku

Nadmerná konzumácia cukru sa spája napríklad so vznikom akné, ale aj nadmernou tvorbou vrások. Skúste teda nahradiť rafinovaný cukor zdravšími alternatívami a aj tie používať s rozumom. V jedálničku radšej preferujte zdroje komplexných sacharidov, jednoduché cukry doprajte telu hlavne v podobe ovocia. Získate nielen krajšiu pokožku, ale aj štíhlejšiu postavu.
 

6. Nestresujte sa!

Stres má negatívne dopady nielen na zdravie, ale aj krásu pokožky. Ako si poradiť so stresom? Napríklad tak, že si určíte vo svojom živote priority, budete tráviť viac času s rodinou a priateľmi, alebo sa pravidelne venovať svojim koníčkom či cvičeniu. Ak si vyberiete pohyb, budete sa cítiť šťastnejšie, stratíte nejaké to kilo navyše a odzrkadlí sa to aj na vašej pleti. Prečo? Pohyb totiž stimuluje cirkuláciu kyslíka a živín a takisto vďaka nemu dochádza k efektívnejšiemu odvádzaniu toxínov z tela.


7. Venujte pozornosť dôkladnému čisteniu pokožky

„Niekoľko týždňov bola pokožka mojej tváre posiata vyrážkami, ktorých som sa nevedela zbaviť. Skúšala som všeličo a nakoniec zabralo dôkladnejšie čistenie pleti organickou kozmetikou – každý večer som pleť vyčistila detoxikačným mydlom a dočistila jemným čistiacim mliekom. Ráno som použila iba čistiace mlieko. Následne som pleť ošetrila denným, alebo nočným krémom. Po zhruba dvoch týždňoch začali vyrážky z mojej tváre miznúť,“ prezrádza svoju skúsenosť čitateľka Majka. Ak máte v  tomto smere medzery aj vy, je najvyšší čas napraviť to. Dobrou voľbou je spomínaná organická či prírodná kozmetika, ktorá neobsahuje parabény, silikóny a ani ďalšiu chémiu, ktorá pokožku zaťažuje. Voľba čistiacej kozmetiky je však na vás, v každom prípade by mala byť vhodná pre váš typ pleti, zohľadňovať vek a dôraz treba klásť aj na kvalitu.

Mirka