5 dôvodov, prečo by sme mali behať

5 dôvodov, prečo by sme mali behať

V dnešnej rýchlej dobe plnej rôznych pracovných či osobných povinností sa zabúdate venovať sami sebe. Cez deň plníte zodpovedne všetky úlohy v zamestnaní a poobede sa venujete rodine. Večer odpadnete od únavy priamo do postele. Kedy venujete kúsok dňa aj svojim potrebám?
Pol hodinku času si určite dokážete ukradnúť pre seba. Máme pre vás tip, ako tento čas strávite plnohodnotne. Začnite behať. Tu je 5 dôvodov, prečo by ste mali tento šport začať realizovať.

Úbytok hmotnosti
Beh má veľmi dobré účinky na úbytok hmotnosti. Krásne sa vám zoštíhlia nohy a na brušku vyrysujú svaly. Narastie vám svalová hmota, spevnia sa kosti a celá postava sa vyformuje. Samozrejme, všetko chce čas. Takže výsledky nebudú viditeľné ihneď. Ale keď vydržíte, bude to určite stáť za to. Počas behania sa spaľujú tuky a cholesterol. Nežiaduce a problematické miesta sa tak rýchlo vytratia. A na ďalšiu letnú sezónu budete mať postavičku do plaviek ako lusk.

Pozitívne zdravotné účinky
Behanie má obrovský prínos pre celý kardiovaskulárny systém. Cvičíte si srdiečko, aby vám čo najdlhšie vydržalo fungovať. Pri behaní sa zvyšuje tepová frekvencia, krvný obeh sa zrýchľuje, a tým sa aj rýchlejšie okysličuje srdce a mozog. Celkovo si tak znižujete riziko srdcovo-cievnych ochorení. Okrem toho fyzická aktivita napomáha znižovať alebo spomaľovať dôsledky starnutia.
Behanie pozitívne vplýva aj na vašu psychiku. Aktívni športovci dokonca hovoria o euforických pocitoch, ktoré pri behu zažívajú. Ak si nejdú zabehať dlhší čas, necítia sa vo svojej koži, sú podráždení a nevrlí. Pri behu sa do krvi vyplavujú endorfíny, ktoré majú za následok povznesený stav a dobrú náladu. Fyzickou aktivitou si tak znižujete aj riziko psychických ochorení.

Niekoho nového spoznáte
V súčasnosti je beh rozšírenou aktivitou. Behať sa dá kdekoľvek. Môžete krúžiť po ovále na školskom dvore, prebehnúť sa v lese či na hrádzi, alebo si nájsť trasu niekde medzi panelákmi na sídlisku. Ak máte doma štvornohého miláčika stredného vzrastu, berte ho so sebou. Určite bude vládať bežať s vami a bude vám vďačný. Ak budete behávať pravidelne v rovnakom čase, väčšinou budete stretávať tých istých ľudí. Ak ste single, môže to byť príjemná možnosť, ako spoznať niekoho nového. Mužov, ktorí vyznávajú tento šport, je naozaj požehnane. Psy, ktorí robia spoločnosť svojim pánom pri behu, vedia byť veľmi nápomocní pri začatí konverzácie.

Chvíľka pre seba
Celý deň dvíhate telefóny, odpovedáte na maily, komunikujete s klientmi. Stále na vás niekto rozpráva, niekto od vás niečo chce. Takže na záver dňa máte akurát chuť sa zavrieť niekam do ulity a mať od všetkého pokoj. Behanie je ideálnou činnosťou, kedy si môžete prevetrať hlavu. Prídete na iné myšlienky či možno nájdete spôsob riešenia problémov. Čerstvý vzduch a vyplavenie endorfínov vám určite spraví dobre. Zapíšte si svoju športovú aktivitu do diára. Na svoje chvíľky sa budete tešiť. Vašu dobrú náladu či nápady ocení aj vaše okolie.

Nič to nestojí
Na behanie nepotrebujete žiadne peniaze. Nebudete vyhadzovať peniaze za osobného trénera v posilňovni či tréningy iného druhu, ktoré sa uskutočňujú v športových halách. Stačí na seba obliecť bavlnené tričko, tepláky, tenisky a môžete vyraziť. Áno, ak si nechcete privodiť nejaké zranenia, do kvalitnejších tenisiek by ste mali zainvestovať. Je to jednorazová investícia, nič dramatické. Samozrejme, ak sa budete chcieť behaniu venovať aktívnejšie, časom si zakúpite aj kvalitnejšie oblečenie. Pre rekreačných športovcov si beh nevyžaduje veľké náklady.
Obrovskou výhodou je, že behať môže hocikto bez obmedzenia veku. Takže výhovorky typu ja som na behanie primladý či pristarý, sú neprípustné. Tiež vás nikto nebude naháňať. Tempo si zvolíte sami. Ak nebudete vládať, jednoducho spomalíte a opačne. Všetko máte absolútne vo vlastnej réžii. Chce to len začať a zotrvať v určitom rytme. Výsledok je však na nezaplatenie. Športu zdar!