4 ranné rituály, vďaka ktorým budete fit

4 ranné rituály, vďaka ktorým budete fit

Ak si dáte ráno vlažnú vodu s citrónom, naštartujete svoj metabolizmus. Lenže dobrých zvykov, ktoré môžete urobiť ráno a ulahodíte telu i duši, je oveľa viac. Ktoré sa oplatí osvojiť si?

1. Doprajte si strečing

Ranný strečing v trvaní aspoň 5 minút „prebudí“ svaly k životu. Môžete si zvoliť jednoduché strečingové cvičenia,  ktoré poznáte ešte zo školy alebo si vybrať jednoduché pozície z jogy alebo pilatesu. Vhodným štartom do nového dňa je cvičenie 5 Tibeťanov. Je zložené z piatich nenáročných jogových pozícií. Spočiatku každú z nich zopakujete v počte podľa aktuálnej kondície, až kým sa nedopracujete k číslu 21. Tento jogový tréning vám dodá energiu, prospeje telu a príjemne vás naštartuje do nového dňa.

2. Pustite si obľúbené songy

Začať môžete tak, že si ako tón budenia nastavíte obľúbenú pieseň, ktorá vám vždy zlepší náladu. Príjemnú hudbu si môžete pustiť aj pri príprave raňajok alebo pri cvičení. Snažte sa vyhnúť spravodajstvu, ktoré je neraz plné negatívnych správ a informácií. Tie vám na nálade do celého dňa nepridajú.

3. Dajte si zdravé raňajky

Pri zostavovaní raňajok sa snažte, aby boli podľa vášho gusta a aj prospešné pre organizmus. Dobrou voľbou sú napríklad ovocné a zeleninové smoothies, ktoré dodajú telu veľa energie i živín. Nechce sa vám raňajkovať? Je pravda, že väčšina odborníkov z oblasti výživy radí, že raňajky sú dôležité a nemali by sme ich vynechávať. No potom sú tu aj takí, ktorí sú toho názoru, že v prvom rade máme počúvať svoje telo a namiesto klasických raňajok si môžeme dopriať napríklad kvalitnú kávu s maslom, extra panenským kokosovým olejom a škoricou. Možností je veľa. Bez ohľadu na to, ktorú si vyberiete, snažte sa, aby ste ulahodili svojmu telu i psychike, teda aby vybraný pokrm či nápoj bol nielen chutný, ale aj výživný.

4. Stanovte si 3 prioritné povinnosti dňa

Ešte skôr ako sa vydáte do práce, otvorte si diár. Ak vám praská vo švíkoch  a v kútiku duše tušíte, že nemáte šancu stihnúť ani len polovicu, stanovte si 3 najdôležitejšie povinnosti, ktoré splníte ako prvé. To vám umožní zamerať sa na to, čo je naozaj dôležité. Po ich splnení sa vám uľaví a s pokojom sa môžete pustiť do ďalších. Ak to urobíte každý deň, vyhnete sa zbytočnému stresu.


-w-