10 chýb, ktoré neprospievajú nášmu zdraviu v zime

10 chýb, ktoré neprospievajú nášmu zdraviu v zime

Počas chladnejších mesiacov roka prirodzene inklinujeme k nezdravému jedlu a namiesto svižnej prechádzky radšej zostaneme vo vyhriatom interiéri a sledujeme televízne vysielanie. Ktorých chýb sa dopúšťame počas zimných dní a neprospievajú nášmu zdraviu?

1. Nechce sa nám cvičiť

V lete je pre mnohých z nás jednoduchšie zájsť do fitcentra, na skupinové cvičenie alebo si ísť zabehať. V zime sú dni kratšie, tmavšie, chladnejšie a neraz aj sychravé, a preto sa počiatočná lenivosť prekonáva ťažšie. Takisto prípadné faldíky na bruchu či zadku zamaskujeme oblečením ľahšie ako počas leta.

Avšak nemali by sme zabúdať, že pre pevné zdravie, silnú obranyschopnosť a štíhle telo je pohyb nevyhnutný.

2. Voľný čas trávime najmä doma

Pred stretnutím s priateľmi uprednostníme pozeranie televízie. Namiesto prechádzky v prírode sa venujeme ničnerobeniu v pohodlí domova. Lenže takýmto prístupom sa ochudobňujeme o pozitívne zážitky, ktoré prospievajú našej psychike a tým pádom aj celkovému zdraviu.

3. Napchávame sa nezdravými jedlami

V našom jedálničku dostávajú častejšie zelenú vysoko priemyselne spracované potraviny, ktoré nás síce na krátku chvíľu uspokoja, ale potom prídu výčitky svedomia. O nepriaznivých účinkoch takýchto potravín na naše zdravie a figúru ani nehovoriac.

4. Preháňame to s alkoholom

Neprimerané pitie alkoholu, teda viac ako jedno malé pivo denne či dva deci vína, majú negatívny vplyv na zdravie. Samozrejme, alkohol značným spôsobom oslabuje aj imunitný systém, ktorý si zaťažkávacou skúškou prechádza práve v zime kvôli zvýšenému výskytu respiračných ochorení.

5. Príliš dlho sa sprchujeme horúcou vodou

Len málo vecí je v zime príjemnejších ako dlhá horúca sprcha. Ak si ju doprajeme každý deň, pokožka bude s najväčšou pravdepodobnosťou nadmerne vysušená.

6. Ignorujeme slnečné okuliare a opaľovací krém

Rovnako, ako počas leta, i v zime potrebujú naše oči i pokožka primeranú ochranu v podobe slnečných okuliarov s kvalitným UV filtrom. Nevyhnutnosťou je aj opaľovací krém, resp. mejkap s dostatočnou ochranou proti UVA i UVB lúčom.

7. Napchávame sa citrusovým ovocím

Dať si z času na čas pomaranč alebo mandarínku počas zimy neuškodí. Problémom je, ak na citrusovom období frčíme celú zimu v presvedčení, že nás ochráni pred baktériami a vírusmi. Citrusové ovocie síce obsahuje slušné množstvá vitamínu C, avšak má na naše telo osviežujúci až ochladzujúci termický efekt. Nehovoriac o tom, že toto ovocie sa dováža z tretích krajín a môže byť zdrojom pesticídov. Ak si napriek týmto skutočnostiam nevieme život predstaviť bez citrusov, potom volíme bio kvalitu.

Čo sa týka vitamínu C, existujú oveľa lepšie zdroje, napríklad ružičkový kel, kyslá kapusta, brokolica, kel alebo čili.

8. Nejeme dostatok zeleniny a ovocia

Denne by sme mali zjesť minimálne 5 porcií zeleniny a ovocia. Počas zimy je to náročnejšie, pretože čerstvého sezónneho a lokálneho ovocia a zeleniny je menej. Avšak môžeme si pomôcť kvalitným mrazeným a sušeným ovocím i zeleninou.

9. Podceňujeme pitný režim

Aj v zime môže naše telo trpieť dehydratáciou, ktorá sa prejavuje únavou, bolesťou hlavy, poruchami koncentrácie. Signálom nedostatku tekutín je tmavý a zapáchajúci moč.

10. Neprimerane dlho spíme

Za ideálnu dobu nočného odpočinku sa považuje spánok v trvaní 7 až 8 hodín. Avšak podľa analýzy, ktorá si zobrala na mušku výsledky 72 štúdií, spánok dlhší ako 8 hodín v tele zvyšuje zápal. Práve chronický zápal je zodpovedný za väčšinu civilizačných ochorení.

Mirka