10 000 krokov denne pre zdravie i dobrú náladu. Prečo je chôdza taká prospešná?

10 000 krokov denne pre zdravie i dobrú náladu. Prečo je chôdza taká prospešná?

Neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu je aj pohyb. Ak neholdujete skupinovým cvičeniam ani tréningom v posilňovni, a ani sa vám nechce pripravovať na bežecký maratón, úplne si vystačíte s obyčajnou chôdzou. Vedzte, že má neobyčajné benefity. Avšak za predpokladu, že sa jej budete poctivo venovať.

Prečo práve 10 000 krokov denne?

Chôdza je pre človeka najprirodzenejším druhom pohybu a môžu sa jej venovať skutočne všetci – mladí, starí, štíhli, obézni či ľudia so zdravotnými problémami. Samozrejme, pozitíva chôdze na telo i dušu potvrdzuje mnoho vedeckých štúdií. Tak napríklad odborníci z pittsburskej univerzity prišli ešte v roku 2017 so štúdiou, podľa ktorej 10 000 krokov denne prináša rovnaké benefity ako 5 30-minútových tréningov do týždňa. To je povzbudzujúce zistenie, čo poviete? Poďme sa však pozrieť aspoň na niektoré benefity pravidelnej chôdze, resp. spomínaných 10 000 krokov, čo predstavuje cca 5 – 8 kilometrov.

Vybrané benefity pravidelnej chôdze v kocke

 

  • Posilníte kardiovaskulárny aparát

Nie je žiadnym tajomstvom, že pravidelný aeróbny pohyb priaznivo vplýva na zdravie srdca. Pokiaľ stavíte na svižnú chôdzu, vaše srdce sa vám skutočne poďakuje. Takisto je známe, že pravidelný pohyb drží na uzde krvný tlak i hladinu cholesterolu, ktoré patria medzi hlavné príčiny vzniku srdcovocievnych ochorení.

  • Budete mať lepšiu náladu

Pri pohybe sa uvoľňujú čarovné hormóny šťastia a, naopak, klesá produkcia tých stresových, ako je napríklad kortizol. Pravidelná chôdza je teda spôsob, ako dostať pod kontrolu, napríklad stres, strach či úzkosť. Ak pri chôdzi nezabudnete na hlboké dýchanie a budete vnímať okolité prostredie, o dobrú náladu máte postarané.

  • Podporíte zdravie kostí

Okrem minerálov a vitamínov, ako sú napríklad vápnik, fosfor či vitamín D, je pre kosti dôležitý aj pravidelný pohyb, ktorý napomáha zvyšovať ich denzitu a je prevenciou osteoporózy.

  • Udržíte vo forme svaly

Verte, či nie, aj chôdzou si môžete vypracovať, napríklad príťažlivé stehenné či lýtkové svaly. V prípade, že stavíte na chôdzu do kopca či po schodoch, prospeje to aj sedacím svalom. Ak sa budete venovať severskej chôdzi, teda chôdzi s palicami, zapojíte do pohybu aj hornú časť tela, čiže aj svaly chrbta a horných končatín.

  • Budete cítiť prílev energie

Dennodenná chôdza je skvelý spôsob, ako predchádzať únave, ale aj negatívnym myšlienkam, ktoré nás často odoberajú o energiu.

  • Zbavíte sa prebytočných kíl

Pokiaľ nezvýšite svoj energetický príjem a denne si doprajete niekoľko kilometrov chôdze, zaručene sa to odzrkadlí aj na vašom vzhľade. V prípade, že okrem pohybu si dožičíte i zdravšie jedlá, výsledok bude ešte viditeľnejší.

  • Budete lepšie spať

Na kvalitu spánku má okrem iných faktorov vplyv aj pravidelný pohyb. Chôdza je ideálnou voľbou napríklad aj v podvečerných hodinách, pretože sa pri nej upokojíte, a tak telo i myseľ pripravíte na spánok.

Ako sa dopracovať k 10 000 krokom denne?

Nikde nie je napísané, že trasu 5 – 8 kilometrov musíte zdolať naraz, napríklad v podobe jednej prechádzky. Oveľa lepšie je začať hneď od rána tým, že sa vyberiete do práce pešo, namiesto výťahu použijete schody, alebo pracovné záležitosti s kolegom na treťom poschodí vybavíte osobne a nie telefonicky. Spôsobov je veľa. V sledovaní „zdolaných“ krokov vám pomôžu krokomery.

Mirka