Súťažte s nami! - dennikrelax.sk

Letné syrové maškrtenie

Sezóna čerstvej zeleniny a ovocia vrcholí! Nechajte sa zlákať letnými syrovými maškrtami a pripravte pre svojich priateľov a rodinu malé chutné snacky. S týmito vychytávkami môžete pokojne ponúknuť aj znalých gurmánov a labužníkov.

Syry namiesto sladkostí
V letných horúčavách sa už na čokoládu spoliehať nemôžete! Neudrží si svoj tvar a rozpustí sa za pár minút. Malé snacky pripravené so zeleniny, ovocia a syrov sú výborné ako predjedlo, alebo ako letný dezert. Sú osviežujúce a chutné.

Letné syrové maškrtenieNesmrteľné kombinácie i svetové trendy
Vyskúšajte jednoduché a obľúbené kombinácie a servírujte syry tradične - s hroznom, olivami, vlašskými orechmi, žltým melónom, červeným jabĺčkom alebo cherry paradajkami. Namiesto týchto variácií môžete vyskúšať aj kombinácie tvrdých syrov so stonkovým zelerom, para orechmi alebo hruškou. Trendovou kombináciou sú džemy, marmelády či špeciálne horčice alebo wasabi!

 

Letné syrové maškrtenie

Bryndzová klasika a nové variácie
Chuť bryndze si dokázala podmaniť už nejedného labužníka. Bryndza je obľúbená nielen na haluškách, ale aj ako hlavná prísada v nátierkach a dipoch. Vymiešaná do jemnej nátierky, natretá na voňavé čerstvé pečivo a zajedaná chrumkavou zeleninou, je cestou ako si vychutnať leto naplno. Pripravte malé rôznorodé jednohubky, ozdobte ich veselou zeleninovou výzdobou, alebo zdravé chlebíky s tmavým celozrnným pečivom, na ktoré natriete hrubú vrstvu nátierky – tak ako to máte radi!
Náš letný tip: Vyskúšajte tohtoročnú novinku - naplňte Liptov Bryndzou s údenou chuťou sezónnu zeleninu, alebo ju pridajte do sendvičov či zeleninových šalátov.

 

 

 

Prinášame pre vás nové recepty pre tradičnú ako aj modernú kuchyňu:

Sendviče s lososom a s Bryndzou s údenou chuťou

Letné syrové maškrteniePríprava: 20 minút, Pre 4 hostí, Náročnosť: 1

100 g plátkov údeného lososa
125 g LIPTOV Bryndza s údenou chuťou
8 ks toastových chlebov
1 balík zelených šalátových listov
2 červené papriky, kapie
2 kyslé uhorky, pokrájané nadrobno
60 g uhorky šalátovej pokrájanej nadrobno
½ nadrobno posekanej šalotky
30 g masla Liptov
1 šalotka, nadrobno pokrájaná a opečená na oleji
soľ a korenie

Papriky opečieme, ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame po dĺžke na 5 cm kusy. Chlebík opečieme v toastovači. Z masla, Liptov Bryndze, surovej a opečenej šalotky, uhoriek, soli a korenia vymiešame nátierku. Natrieme ju na chleby na ne dáme lososa, paprika a šalátové listy. Spojíme vždy po dva a prekrojíme ich napoly po uhlopriečke. Získame tak 8 ks chlebíkov.

TIP: Údeného lososa môžeme nahradiť čerstvým, opečeným na masle o hrúbke 8 mm.

Torteliny plnené Bryndzou s údenou chuťou s orechmi a šalviou

Letné syrové maškrteniePríprava: 40 minút + 30 minút na odležanie cesta
4 porcie
Náročnosť: 3

4 žĺtka
1 celé vajce
300 g múky z tvrdej pšenice
200 g hladkej múky
soľ a korenie

Plnka:
160 g Údenej Bryndze Liptov
1 PL masla Liptov
6 lístkov šalvie (cca 10 cm veľkých)
1 PL strúhanky
80 g mletých vlašských orechov
soľ a korenie

Na poliatie:
3 PL masla Liptov a 12 lístkov šalvie (cca 5 cm)

Z múky, vajec, soli a korenia vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme ich v potravinárskej fólii odležať na chladnom mieste 30 minút. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,8-1 mm, povykrajujeme z neho kruhy o veľkosti 10 cm. Veľké šalviové listy pokrájame na tenké rezance a opečieme ich krátko v masle. Primiešame k nemu Liptov Bryndzu a strúhanku. Dochutíme. Po vychladnutí plníme kruhy do stredu. Okolie potrieme maslom, preložíme a prstami zlepíme, stlačíme. Potom preložíme cez prst a opäť zlepíme. Varíme 4 minúty vo vriacej osolenej vode. Na tanieri polejeme opečenými lístkami v masle. Dochutíme.

O značke Liptov:
Liptov je jednou z kľúčových značiek na slovenskom syrárskom trhu. Vyznačuje sa najmä svojim putom k prírode a je založená na tradícii syrárskych majstrov tohto regiónu. Široké portfólio značky Liptov zahŕňa kvalitné prírodné a parené syry, bryndzu a maslo. Na výrobe unikátnych produktov sa spolupodieľa tím vyše 200 zamestnancov. Všetky produkty značky Liptov sú bez konzervačných látok, či iných umelých prísad. Navyše mlieko z horských a podhorských oblastí Slovenska, ktoré sa používa na ich výrobu, dodáva výrobkom Liptov ich jedinečnú chuť a vysokú kvalitu.
História Liptovskej mliekarne siaha až do roku 1943. Prelomovým obdobím je máj 2000, keď sa Liptovská mliekareň, a.s., stala súčasťou nadnárodnej mliekarenskej skupiny Bongrain, svetovým lídrom v syrových špecialitách. Prioritou skupiny je podpora rozvoja tradičných regionálnych syrových špecialít a to cestou neustáleho zlepšovania kvality a podporou inovácií.
Rok 2012 bol pre značku Liptov dôležitým míľnikom. Jednou z priorít pre tento rok sa stal projekt trvalo udržateľného rozvoja s názvom Zelený Liptov. Sloganom a úlohami, ktoré sú srdcom projektu Zelený Liptov je - „Dávať našim spotrebiteľom to najlepšie z regiónu Liptov a chrániť všetko dobré, čo nám tento región zanechal vo svojom dedičstve“. Zelený Liptov nie je obyčajný projekt. Je to vízia a poslanie spoločnosti i pre rok 2013.
Milex NMNV, a.s., výrobca produktov Liptov, dlhodobo spolupracuje s regionálnym združením cestovného ruchu – Klaster v rámci viacerých projektov. Týmto spôsobom sa mliekareň angažuje v podpore a prezentácii regiónu Liptov v celoslovenskom meradle, čím napomáha rozvoju cestovného ruchu v tomto regióne.
Viac na: www.nasliptov.sk a www.zelenyliptov.sk