Image

Perlička s hubovo-špenátovou plnkou a tekvicovo-pomarančovým pyré


Ingrediencie:
1 perlička
5 plátkov slaniny
150 g masla
hrsť špenátu
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
hrsť shitake (alebo shimeji) húb
hrsť celozrnného pečiva
3 PL strúhaného parmezánu
soľ
čierne mleté korenie

Tekvicové pyré:
 1 hokkaido tekvica
 50 ml čerstvej pomarančovej šťavy
 150 ml smotany K-Classic
 plátok masla
 olivový olej
 muškátový oriešok
 tymián
 soľ
 korenie

Hokkaido tekvicu umyjeme, odrežeme konce, rozrežeme napoly a vyberieme z nej jadierka. Rozkrájame ju na väčšie kocky, vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, dochutíme  tymiánom, soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme cca 45 minút na 180 °C. Upečenú tekvicu rozmixujeme spolu so smotanou, pomarančovou šťavou, maslom a muškátovým orieškom. Perličku umyjeme, osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonka. Kožu na prsiach uvoľníme (vložíme pod kožu ruku) a vtlačíme pod ňu maslo. Mäsko tak získa šťavnatosť a kôrka bude chrumkavejšia. Pripravíme si plnku. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno, huby na plátky. Na masle orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme huby a nakoniec špenát. Dochutíme soľou a korením. Pečivo si nakrájame na kocky a opražíme ich na masle. Všetky ingrediencie (huby, špenát, pečivo a parmezán) rozmixujeme v mixéri. Perličku naplníme plnkou, na prsia poukladáme plátky slaniny, podlejeme vodou a pečieme cca 40-45 minút na 160 °C. Potom perličku otočíme a pečieme ďalších cca 15 minút. Výpek môžeme použiť na omáčku, ktorú doladíme vínom, smotanou alebo maslom.