Bojujete s vysokým tlakom? Tieto potraviny by ste mali jesť častejšie

Bojujete s vysokým tlakom? Tieto potraviny by ste mali jesť častejšie

Vysoký krvný tlak netreba podceňovať, pretože je jednou z najčastejších príčin kardiovaskulárnych ochorení.

Jednou z možností, ako ho znížiť, je aj konzumácia tých správnych potravín. Ktoré z nich by ste si mali pravidelne naservírovať na svoj tanier?

  • Slnečnicové semiačka

Hoci sú tieto semiačka momentálne trochu v úzadí, ak máte vysoký krvný tlak, jedzte ich pravidelne. Ich hlavným plusom v tomto smere je vysoký obsah horčíka. Esenciálne mastné kyseliny zasa bránia zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi, ktorý je, mimochodom, takisto jednou z príčin srdcovocievnych ochorení. Obsahujú aj vitamín E, čo je významný antioxidant, ktorý zabraňuje poškodeniu buniek oxidačným stresom. Pozor, zásadne sa vyhýbame praženým a soleným semiačkam slnečnice!

  • Banány

Ak si denne, ideálne na desiatu, doprajete jeden banán, robíte dobre. Banány sú totiž zdrojom draslíka, ktorý je kľúčový pri znižovaní krvného tlaku. Okrem toho obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktoré je prekurzorom serotonínu. To znamená, že vám pomôžu lepšie zvládať stresové situácie – ak sa spojí stres s vysokým krvným tlakom, je to pre naše zdravie pohroma.

  • Fazuľa

Fazuľu by ste mali pri vysokom krvnom tlaku konzumovať z troch hlavných dôvodov – je zdrojom horčíka, draslíka i vlákniny. To sú kľúčové zložky jedálnička človeka, ktorý trpí vysokým krvným tlakom. Pri varení z fazule môžete experimentovať s viacerými odrodami, ktoré sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov. Nemusíte jesť iba fazuľovú polievku. Nebojte sa z fazule pripraviť nátierku alebo ju pridať do šalátu.

  • Tmavá čokoláda

Máme pre vás aj pochúťku, ktorú si môžete pri vysokom tlaku dopriať denne za predpokladu, že nezjete viac ako 1 – 2 kocky a siahnete po kvalitnej horkej čokoláde, ktorá obsahuje viac ako 70 percent kakaa. Je to overené aj vedecky. Napríklad v časopise Journal of the American Medical Association bola uverejnená štúdia, kde účastníci jedli 1 kocku horkej čokolády denne. Po 18-tich týždňoch u nich došlo k zníženiu krvného tlaku bez toho, aby pribrali na váhe.

  • Špenát a ostatná listová zelenina

Špenát obsahuje vlákninu, draslík, horčík a kyselinu listovú, teda látky potrebné pre zníženie krvného tlaku. Nezabúdajte však ani na ostatnú listovú zeleninu, ktorá je pokladom pre zdravie.

-w-