DENNÍK RELAX - Ako používať bylinky v kuchyni //

Ako používať bylinky v kuchyni

Autor: Andrea Zummerová
K letu patrí sviežosť a čerstvosť sa hodí aj do kuchyne. Varíme ľahšie jedlá a práve bylinky im môžu dodať originálnu chuť. Môžeme ich pestovať nielen v záhrade, ale aj na balkóne či parapetnej doske, a tak jedlu dodať ten správny šmrnc.
 

  • Mäta

Mäta patrí nielen do limonád či na prípravu čaju, ale aj do varenia. Hodí sa najmä do šalátov alebo na dochutenie rôznych omáčok. V kombinácii s limetkou a hydinou chutí naozaj vynikajúco. Preto sa jej nebojte a skúste ju čerstvú len tak posekať na záver do jedla. Určite neoľutujete.
 

  • Bazalka

Nemôžeme zabudnúť na bazalku, ktorá je populárna nielen v Taliansku, ale aj v našich končinách. Má nezameniteľnú arómu a výborne chutí s paradajkami, mozzarelou a ak pridáte olivový olej bude to dokonalé. Hodí sa aj do polievok, mletého mäsa či jedál so zeleninou. Veľmi vhodná je aj na pizzu a cestoviny. Nesmieme tiež zabudnúť na obľúbené bazalkové pesto, ktoré si môžeme vyrobiť aj doma.
 

  • Pažítka

Je veľmi bežná a signalizuje nám aj príchod jari. Dáva sa s obľubou do nátierok a niekto ňou zvykne posypať aj bryndzové halušky. Má dosť výraznú chuť, a tak skôr ako do varených hlavných jedál ju využite do dresingov, alebo pridajte na ozdobu do polievok.
 

  • Petržlenová vňať

Ak máte to šťastie a pestujete si ju na balkóne, vždy je po ruke čerstvá. Nehodí sa len do obľúbeného vývaru, ale dá sa použiť aj inak. Pridajte ju k pečeným zemiakom na masle a hodí sa aj pri príprave žemľovej knedle. V prípade, že radi experimentujete, skúste z vňate uvariť čaj. Je výborný nielen pri urologických ťažkostiach, ale aj pri vysokom krvnom tlaku, nechutenstve, horúčke a kŕčoch hladkého svalstva.
 

  • Rozmarín

Bylinka výraznej chute a vône, ktorá vyžaduje premyslené použitie. Hodí sa k lososu, pečeným zemiakom ale aj do limonád podobne ako napríklad mäta. Dávajte si pozor však nielen pri limonáde, ak to s dávkovaním preženiete, namiesto príjemne korenistej chute prerazí horká pachuť.
 

  • Medvedí cesnak

Medvedí cesnak sa rozšíril v našich končinách len za posledné roky. Jeho chuť je veľmi lahodná a nie je taká silná ako u klasického cesnaku. Takže pokojne ním môžete v jedle obyčajný cesnak nahradiť. Posypte si ním aj chlieb so syrom či maslom, pridávajte ho aj do nátierok. Čerstvý ho použite do polievok aj omáčok.

Zima nepraje bylinkám, preto si v lete môžete urobiť zásoby. Bylinky môžete aj sušiť alebo mraziť. Pokojne ich vysušte v rúre pri 50 stupňoch Celzia a uskladnite v sklenenej nádobe. Alebo ich jednoducho čerstvé rozdeľte do mikroténových sáčkov a dajte zamraziť. Ak máte odvahu, skúste ich naložiť do olivového oleja.


 

Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/byliny-bylina-korenie-vynikaj%C3%BAce-167725/



Články z rubriky: Rady pre gazdinky

Ešte falošnejšia ako falošná sviečková

Ešte falošnejšia ako falošná sviečková

alebo Objavte najlacnejšiu verziu hovädzej nepravej sviečkovej ..

Veľkonočné jahňatá

Veľkonočné jahňatá

Mäso veľkonočných jahniat je ozajstným výživovým unikátom a gastronomickým skvos ..

Ako zdravšie piecť? Tu je 5 užitočných tipov

Ako zdravšie piecť? Tu je 5 užitočných tipov

Môžete použiť menej tradičné, ale zdravé druhy múk, ako mandľovú, ..

Varíme podľa lyžíc

Varíme podľa lyžíc

Mladé gazdinky a začínajúce kuchárky často riešia dilemu, či sa ..