Viete, čo je fika? Tento švédsky rituál si môžete dopriať aj vy

Angličania majú svoj čaj o piatej, Francúzi čas na víno a Švédi majú svoju chvíľku na fiku. Ešte ste o tejto tradícii nepočuli? Fika je rituál, ktorý si doprajú všetci bez rozdielu veku. Každý sa predsa rád stretne s rodinou alebo priateľmi pri šálke kávy a dezerte. Fika vznikla v 19. storočí vo Švédsku ako žargón na slovo označujúce kávu - kaffi, z ktorého obrátením písmen vytvorili toto humorné pomenovanie. Posvätnú prestávku na kávu si Švédi doprajú dvakrát denne - doobeda aj poobede.

Tradícia „káva a koláčik“ však nie je cudzia ani na Slovensku. Skupinu ľudí debatujúcu o aktuálnych spoločenských otázkach, zvyknú v našej metropole označovať pojmom „bratislavská kaviareň“.  Fika je jednoducho každodennou oslavou voľného času. Nemusíte kvôli nej cestovať do Švédska, ale chvíľku pri príjemnom rozhovore, káve a koláčiku si môžete dopriať aj u nás doma.


 
Ak sa počas leta či jesene vyberiete na prechádzku napríklad okolo Štrbského plesa, môžete navštíviť Grand Hotel Kempinski High Tatras a dopriať si fiku tu. Veľký výber dezertov ponúka hotelová kaviareň Lobby Lounge, kde si môžete oddýchnuť po túre či prechádzke pri rozpálenom krbe. Ako stvorený na fiku je aj Čaj pre dvoch, v rámci ktorého dostanete na výber kávu alebo čaj a výber sendvičov a zákuskov. Dezerty však môžete ochutnať aj priamo v hotelovej Grand Restaurant, kde vám naservírujú napríklad domáce tatranské čučoriedky s bielou čokoládou, ovčím syrom a müsli, ktoré vám ešte viac pripomenú blízkosť tatranskej prírody alebo môžete vyskúšať špecialitu – zmrzlinu z červenej repy.

Ak by ste mali chuť na niečo výnimočné, určite by ste mali ochutnať Kempinski dezert roka 2017 Mondial. Vymyslel ho Steffen Holle z Hotela Adlon Kempinski v Berlíne. Vďaka kombinácii jemných mandlí z Európy, čokolády z Afriky, aromatických korenín z Ázie, vynikajúcich pistácií z Blízkeho východu a nádychu tabaku a rumu z Kuby vás vezme na cestu takmer okolo celého sveta.