Žena

Žena

 Sedím oproti klientskej pracovníčke v banke a sledujem jej činnosť. Jej oči sledujú monitor počítača. Obráti ich na mňa a opýta sa? „Odklepnem?“

Áno,“ odpoviem a odvrátim oči.
"Je mi to tak ľúto," pozerá na mňa. Takéto spolucítenie u pracovníčky bankovej inštitúcie sa mi zdá zvláštne. Vždy som sa tu stretla so suchými informáciami a profesionálnym neosobným vystupovaním. Toto tu je už niečo úplne iné.
Musím to urobiť,“ odpoviem, „odklepnite to, prosím, rýchlo, nech to aj mne nie je dlho ľúto, len to zbytočne predlžujeme,“ hovorím.
Tak dobre,“ usmeje sa.
Práve som predčasne zrušila terminovaný vklad a za to sa zo sumy stiahne tridsať euro. Určite mi nie je ľahostajná suma, o ktorú som práve prišla, ale niekedy je človek donútený robiť rozhodnutia, ktoré nie sú práve najpríjemnejšie. Dostala som sa do mínusu a nič iné som nemohla urobiť. Nejaká ľútosť nad sumou tridsať euro mi predsa nepomôže....
Sledujem ďalej pracovníčku ako tlačí príslušné tlačivo a zrak mi padne na jej prsteň na ľavej ruke. „Máte krásny prsteň,“ poviem jej.
Tak, ten mám za syna“, odpovie ona a zrak jej znežnie.
Za dcéru som nedostala nič," pokračuje a ja podpichnem:
To treba napraviť!“
Vtedy sme stavali, nemali sme peniaze,“ odpovie ona a rozjasnene pokračuje: „Nič som nepotrebovala, bola som strašne vďačná za tú dcéru.“
Táto jej veta na mňa hlboko zapôsobila a myslela som na ňu podvedome celé popoludnie. Do toho som mala ďalší hlboký zážitok a ja jednoducho neverím, že tieto dve udalosti boli náhodné, prozretelnosť mi ich poslala na úvahu.....
Máte pravdu,“ odpovedám,“ všetko je to o rodine,“ pokračujem, podpíšem tlačivá, poďakujem a odchádzam...
Všetko je to o rodine, myslím si, keď už kráčam po chodníku. Kompletnú rodinu síce nemám, ale za syna by som dala celý svoj život. Neviem prečo, ale s tou rodinou to pokračuje akosi aj ďalej. Dnes je asi počarovaný deň, keď si má človek uvedomiť, že nič sa nedeje, keď nejde o život, najväčšie šťastie a hodnoty sú v blízkych okolo nás. Po ceste takmer vrazím do Renáty. Usmieva sa na mňa, dávno sme sa nevideli. Stojí pri kočiariku s malým asi dvojročným dieťatkom a za chrbtom sa jej vystrkuje čierna hlávka so žiarivými čiernymi očkami. Spoznávam v nej Frančeska a nevychádzam z údivu.
No, môžem Ti povedať, že si urobila fantastickú vec,“ poviem jej a nespúšťam zrak z jeho tváričky, v ktorej sa zračí šibalstvo, zanovitosť a zároveň hravosť. Ani stopy po trápení spred troch rokov a akéhosi zúfalstva, ktoré mal vtedy vpísané vo svojich detských črtách. Vtedy tam chýbala  istota, bola tam beznádej a trápenie. Teraz, keď už lásku, ktorú mu dala Renáta s rodinou mal, videla som v jeho pohľade čaro jeho osobnosti. Renáta bola zamestnaná ako profesionálny rodič a pred troma rokmi jej pridelili do rodiny Frančeska. Keď som ho videla prvýkrát, ležal v kočiari ako malý ostarok. Hoci mal len tri mesiace, v očiach mal zúfalstvo a jeho tvárička vyžarovala deficit lásky. Dnes však po ňom nebolo ani stopy. Veselo pobehoval a bolo vidieť, že Renáta spravila úžasnú vec.
Prečo toto píšem? Ôsmeho marca bude Deň žien. A žena, to nie je len nežné pokolenie, partnerka priateľka, milenka, ale predovšetkým matka, znamená lásku, istotu, domov a nehu. Chcem pripomenúť, že sme tu pre tento svet a čo by znamenal tento svet bez nás? Viete si to predstaviť?
 
Slávka Nováková