Zakázaná láska

Zakázaná láska

Edita bola v tridsiatich piatich rokoch života plná energie a s radosťou si užívala každú chvíľu. Neplatilo to o jej manželovi, akoby strácal dych. Jednoducho Edite nestačil.
„Veď nie je taký starý!“ sťažovala sa matke.
„Pätnásťročný vekový rozdiel by nemal byť na prekážku. Muži v jeho veku chytajú druhý dych,“ povedala matka a rýchlo dodala: „Neželám ti to!“

Nie je to vekom, jednoducho sa opúšťa. Zhodli sa na tom obidve a pritom si určite spomenuli, ako vznikol tento nerovný manželský zväzok. To matka trvala na tom, že sa má dcéra vydať za Ernesta. Spojila dvoch mladých ľudí len preto, že Ernest bol synom ich rodinných priateľov. Navyše jeho otec mal významné spoločenské postavenie, takú príležitosť si nemohli nechať ujsť. A možno v tom bolo aj čosi viac..., na to že medzi Ernestovým otcom a jej matkou bol tajný vzťah prišla Edita oveľa neskôr.

Edita bola na začiatku vzťahu zmätená, ale postupne si na Ernesta zvykala. Rodiny sa navštevovali, spoločné víkendy, sviatky i dovolenky. Keď Edita ostala tehotná, bolo rozhodnuté – vtedy bola svadba na spadnutie. Obidve rodiny začali s intenzívnou prípravou. Všetko muselo byť naj...naj... naj...

Svadobné šaty a doplnky z Viedne. Organizáciu svadobnej hostiny zverili najprestížnejšej agentúre. Ibaže mladí sa netešili tak, ako sa to od nich očakávalo. Netešili sa vôbec. Ernest sa začal uzatvárať do seba a upadal do akéhosi podozrivého smútku. Edita krátko po svadbe porodila Alžbetku a o tri roky Julka. Ani radosť z deti neprebrala Ernesta z letargie. Žil si svoj život a Edita sa venovala výchove detí. Bola to daň za „zlatú klietku.“ Nič im nechýbalo, všetko hradil Ernestov otec a synáčik si maľoval, len tak pre potešenie. Edita sa utešovala, že sa to raz zmení, veľa významných umelcov sa prebíjalo životom podobne ako Ernest. Možno sa raz dočká slávy aj on.

Edita brala od života, čo jej dal. Nezamýšľala sa na tým, ani nehľadala príležitosť na zmenu. Ale, ako to už býva, príležitosť si našla ju v podobe Milana, ktorý mal sotva dvadsať rokov. Neubránila sa, zamilovala sa a zamilovanému človeku sa nedá radiť. A Ernest? Nevidel, či nechcel vidieť? Možno, tak trochu, jedno i druhé. Keď návštevy Milana prenikli na verejnosť a začalo sa čosi pošuškávať o nerovnom vzťahu, jediná možnosť ako si zachovať výhody „zlatej klietky“, bolo vyhlásiť Milana za dcérinho - Alžbetkinho milenca.

História sa zopakovala. Aj Alžbetka sa vydala, lebo tak chcela matka. Vlastne v tom čase už vedela, že s Milanom nespáva len ona, ale aj jej matka. Krátko po svadbe spoločnú domácnosť i manžela opustila. Nový domov našla v Londýne, časom aj nového partnera. Keďže svadba bola viac než formálna, rozvod bol bez problémov. A Milan? Nuž, striedal partnerky jednu za druhou a na Editu už dávno zabudol.

Nikto z nich neprežil naozajstné šťastie len preto, že si ho budovali na klamstve. „Najhoršie klamstvo je od priateľa, lebo to dokáže aj zabiť,“ povedal Miroslav Schlesinger. A čo klamstvo od matky? Alebo, že by najhoršie klamstvo bolo to, ktoré hovoríme sami sebe?

Autor: Anna Čunderlíková