Vianočná súťaž s TATRANOM pre pánov

Vianočná súťaž s TATRANOM pre pánov

Ponúkame vám autorov, ktorí dotvoria váš obraz o súčasnom svete. Vybrali sme päť zaujímavých a svojských publikácií, od Manažéra, kde o téme úspechu hovorí 30 najslávnejších futbalových trénerov až po Nikto sa neskryje – o obludnom svedectve odpočúvacích praktík. Určite vás zaujme aj chýbajúca kapitola v dejinách druhej svetovej vojny v Pavilóne šeliem alebo napínavý detektívny príbeh Michala Čierneho Prípad Corso. A v neposlednom rade Univerzita Samoty, v ktorej Matej Valúch približuje svoje zatknutie a uväznenie v Iráne.

Manažér je výborná kniha nielen pre futbalových fanúšikov, ale aj pre ambicióznych lídrov na futbalovom ihrisku. Futbaloví tréneri musia byť naslovovzatými odborníkmi a znamenitými lídrami, pretože média i futbaloví priaznivci sledujú každý ich krok, či si počínajú naozaj schopne. K tomu, aby zaujali, viedla dlhá a častokrát bolestivá cesta postavená na vízii cieľavedomého lídra. Táto cesta  je vlastná manažérom v akýchkoľvek profesiách, lebo v modernom svete dominuje obrovský tlak s jediným cieľom – byť úspešný!

Nikto sa neskryje možno čítať viacerými spôsobmi: ako svedectvo novinárskeho dobrodružstva, alebo skrátený životopis Edwarda Snowdena, či výstižné a obludné svedectvo o praktikách NSA. Podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung je to obsahovo jedna z najdôležitejších spravodajských kníh, ktorá vojde do histórie.

Erik Larsom v Pavilóne šeliem oživil  predvojnový rozbúrený Berlín v celom jeho pôvabe a hrôze. Vychádzal pritom zo svedectiev Williama E. Dodda, amerického veľvyslanca v Berlíne, a jeho pôvabnej dcéry Marthy, ktorá sa vo svojich aférkach zaplietla s viacerými pohlavármi. Obdivuhodné a nesmierne pútavé dielo rozpráva aj o tom, prečo svet nespoznal, akú vážnu hrozbu Hitler predstavuje, až kým Berlín a celú Európu nezachvátila hrôza a krviprelievanie.

Vynikajúca znalosť prostredia, autenticita prípadu, nový vyšetrovateľ na protidrogovom oddelení – to všetko robí z Prípadu Corso vynikajúcu detektívku. Autor vo svojom rozprávaní otvorene kritizuje aj praktiky slovenskej justície, pri ktorých sa znechutení policajti môžu len nečinne prizerať, ako sú podozriví o niekoľko dní vonku po náročnom zatýkaní a veselo rozhadzujú prášok po celej Bratislave.

Univerzita Samoty zachytáva život a myšlienky mladého Slováka uväzneného pol roka v jednom z najznámejších a najbrutálnejších väzení sveta, Evin Prison v Teheráne. Vo väzení bojuje nielen s nepriazňou osudu, s ťažkými podmienkami na samotke a s nátlakom, ktorý naňho nepretržite vyvíjali, ale tvrdý boj sa odohráva aj v jeho mysli – čelí strate ideálov o svete a sebe samom. Ocitne sa v neustálom kolotoči nezabudnuteľných zážitkov, ničivých myšlienok a príbehov iných väzňov, ktorých časom spoznáva. No napriek všetkému sa opakovane presviedča o zmysle svojho utrpenia a získava nový pohľad na svet a vlastný život.
 

Súťažná otázka: Napíš, ktorú z vyššie uvedených knižiek by si chcel od nás vyhrať?

Knihy posielame: Blažene Sádovskej z Úľan nad Žitavou, Rolandovi Szopkovi zo Šiah, Róbertovi Kollárovi z Piešťan, Eve Novotnej z Kľušova a Anne Hájnikovej z Chlmca.

Srdečne blahoželáme!