V parku

V parku

Bezpochyby sa nielen mne, ale aj vám stala nejedna taká úsmevná príhoda, že ste v obchode tesne pred pokladňou rátali mince v peňaženke a tŕpli, či vám financie vystačia. Alebo ste sa s veľkými ambíciami vybrali do kaderníctva a naspäť ste sa vrátili ako príšera z kozmu. Žartovné scény so sebou nesie aj prvé rande, prvá pusa či prvý telefonát s človekom, na ktorom vám záleží.

Prvýkrát či tretíkrát, dnes alebo zajtra, žiť treba predovšetkým pre daný moment. Čím viac plánujeme, tým častejšie sa dívame, ako sa veci rútia do nenávratna. Doba nás naučila predpokladať, organizovať, ale aj porovnávať. A keď sa nám naskytne pohľad na osobu, ktorá sa oddáva blaženému relaxu, najradšej by sme ju poviazali do kazajky. Nevýhodou našej úzkostlivosti, predvídavosti a systematického triedenia je neschopnosť konať chladnou hlavou v nečakaných situáciách.

Bolo sparné leto a dve mladé slečny, ktorým sa v tom čase začínalo skúškové obdobie, rozmýšľali, ako uniknúť pred všetkými svetskými starosťami. Najprv uvažovali nad nákupmi, pretože oblečenia a topánok nikdy nie je dosť, no pri pohľade do svojich peňaženiek si to hneď rozmysleli. Uvažovali aj nad prechádzkou v centre mesta, no to je také prvoplánové, tak sa nakoniec rozhodli “zašiť“ do parku. Do parku? Aby sme veci uviedli na pravú mieru, samozrejme, v parku sa zašiť nedá, pretože tam je pohybu i kontaktu s rôznymi ľuďmi až-až, a po ďalšie, vybrať sa napoludnie s dekou do parku nie je v súlade s konzervatívnymi malomestskými nápadmi.

Háčik bol aj v tom, že obe dievčatá sa z tohto nápadu rovnako netešili. Iba jedna z nich bola rodeným bláznom, čo nepozná žiadne zábrany, a tá druhá by oveľa radšej zostala v tiesnivých internátnych podmienkach než na deke v mestskom parku. Saška sa však odbiť nedala a lákala svoju hanblivú kamarátku na prvý letný bronz a možno aj novú letnú lásku.

Simonina tvrdohlavosť sa nakoniec zlomila a krásne študentky sa vybrali za letným dobrodružstvom do parku. Saška sa na výlet aj patrične nastajlovala. S kvetom za uchom, v mini letných šatách a s klobúkom na hlave vykročila radovánkam oproti. Introvertná Simonka netúžila vytŕčať z radu, respektíve z parku, tak sa obliekla do klasických, bledomodrých riflí a trička, ktorým nikoho nemohla uraziť.

Po tom, čo mladé študentky vkročili do parku, zistili, že sa tam dejú čudné veci. Práve tam prebiehala nejaká podivuhodná rekonštrukcia, pri ktorej bolo omnoho viac robotníkov než prístrojov a náradia. Hluk, prach a ani pravé mužské nadávky neodradili slečny od ich plánovaného dobrodružstva na deke. Jedna sa začítala do knihy a druhá cez veľké slnečné okuliare sledovala mladých, silných a pracovitých pánov. Saška si všimla, že dvaja z nich si niečo pošuškávajú a hádžu pohľady smerom k ich deke. Ani to nestihla zreferovať milovníčke modernej literatúry, teda hanblivej Simone, a tí dvaja sa k nim ráznym krokom začali približovať.

Slušne sa dievčatám pozdravili, Saša bola na mäkko, no Simona cítila v kostiach ďalší trapas. „Mohli by sme vás poprosiť, aby ste si odsadli trochu ďalej, alebo vo svojom vlastnom záujme radšej odtiaľto odišli? Nie je to tu teraz najbezpečnejšie, tak nech predídeme zbytočným úrazom,“ upozornili ich dvaja mladí robotníci. Simona si za sekundu zbalila deku a už bola na internátnej izbe, no koketná Saša sa nikam neponáhľala. Považovala to za svoju prvú letnú výzvu, a preto odišla z parku, až keď jej ten vyšší a krajší prezradil svoje telefónne číslo. A skúškové obdobie sa bez najmenších problémov mohlo začať!

Tatiana Kovalčinová