Útek z pút (sci-fi)

Tvrdiť, že Henry Bennett bol v manželstve nešťastný, by bolo chabým vyjadrením nenávisti, ktorú  už dlho cítil ku svojej žene Alici. Len čo otvoril po návrate z kancelárie domové dvere, už ho z kuchyne vítal jej vrieskavý hlas:

- Si to ty, Henry? Alebo ma konečne prišiel navštíviť Gregory Peck?

Túto duchaplnú vetu si musel vypočuť každý večer.

- Pravdaže som to ja, - zahučal a šepky doložil: - škoda, ze tu nie je čert, aby ťa čím prv vzal!

- Kedy chceš večerať?

Henry sa zvalil do pohodlného kresla a zatvoril oči.

- Čo je k večeri?

- Na tom nezáleží. Kedy chceš večerať? - vrieskala žena ešte prenikavejšie.

- Na tom nezáleží! - odsekol. Fľochla po ňom nevraživými očami a plesla za sebou dverami. Henry šľahol s hlbokým povzdychom po novinách a z dlhej chvíle v nich listoval. Vtom mu padli oči na inzerát tohto znenia:

„Zháňate lacného pomocníka do domácnosti? Obráťte sa s dôverou na nás! Za tritisíc dolárov vám dodáme robota, ktorý vám bude verne slúžiť až do smrti. Zázrak elektroniky! Neúnavný pomocník, ktorý potrebuje iba z času na čas vymeniť niekoľko súčiastok. Doživotná záruka. Naša adresa: Sprostredkovacia služba, Horná ulica 117, Los Angeles."

 

Na druhý deň povedal Henry žene, že musí ísť k zubnému lekárovi, a odobral sa na uvedenú adresu. Ďalšie týždne vyčkával s veľkou nádejou. Alicino večné rýpanie a hašterenie mu bolo ľahostajné. Vidina jasnej budúcnosti, ktorú v ňom prebudil pracovník sprostredkovacej služby, zahnala všetky mračná. Zástupca firmy Carlson ubezpečil Henryho, že za príplatok päťsto dolárov mu dodajú robota podľa jeho želania.

 

- Pochopiteľne, urobíme vašu presnú kópiu. Nový pán Bennett bude vyzerať, konať, hovoriť a reagovať presne ako Vy... Pravdaže, chápem vás, ide o žart... Samozrejme, môžete sa spoľahnúť. Zaručujeme vám naprostú diskrétnosť. Vaša žena sa za nijakých okolností nesmie nič dozvedieť.

 

Každú voľnú chvíľu trávil Henry v kancelárii sprostredkovateľne. Zistili tam jeho výšku, hmotnosť, farbu pleti, vlasov, očí, šírku pliec, nôh, prstov, tvar kĺbov a nechtov - do najmenších podrobnosti preštudovali a otestovali celý jeho zovňajšok. Na magnetovú pásku nahrali jeho hlas, zaregistrovali najbežnejšie používané slová, obľúbené zvraty, nadávky. Všetky údaje preniesli do počítača a na základe vzorcov zhotovili vernú kópiu Henryho Bennetta.

 

Napokon zostalo už iba prepašovať robota do Henryho domu, keď bude Alica na pravidelnom ženskom večierku, zbaliť kufor, vybrať v banke rodinné konto, nasadnúť na lietadlo a - nenávratne zmiznúť.

 

Henry sa škodoradostne usmial pri myšlienke, ako dlho bude Alici trvať, kým zistí, že žila s robotom. V duchu sa rozosmial, keď si predstavil jej vystrašenú tvár, až sa Henrymu II. vyvalí náhle z oči dym a domnelý manžel začne zapáchať ako prepálený kábel...

 

V stanovený deň si vzal Bennet pracovné voľno a motal sa v záhrade, aby ukryl svoju netrpezlivosť. Otvorili sa dvere a manželka, zapínajúc si plášť, vyšla do záhrady.

- Margaréta musí prísť každú chvíľu, zavrieskala. - O pol šiestej daj mäso na sporák, očisti zemiaky a daj ich variť, aby boli hotové, keď sa vrátim. A nezabudni ich zasa posoliť!

-Áno, drahá. Pred dom prišlo auto, otvorili sa dvere a Alica nasadla.

Sotva zmizlo auto za rohom, rozbehol sa Henry domov, vybral si najlepší oblek, z pivnice vyniesol kufor, položil ho do batožinového priestoru v aute a nedočkavo zamieril do kancelárie sprostredkovateľne.

 

Robot bol hotový. Henry sa naň pozeral do zrkadla. Keď Henry II. prehovoril, ani čo by počul hovoriť sám seba. A keď sa robot pohol, zdalo sa mu, že sa pozerá sám na seba na javisku.

Carlson bol s výsledkom rovnako spokojný ako Henry. Potom sa zatváril veľmi vážne.

- Pán Bennet... - odkašlal si, hľadajúc vhodné slová.

- Dačo nie je v poriadku? - spýtal sa Henry.

- Ide o šek. Vypísali ste ho na tri a pol tisíc...

- Vari to nesúhlasí...?

Carlson sa usmial.

- To nemôžem povedať... šek by mal byť však vystavený na päť a pol tisíca dolárov.

Poznáte právne normy a iste viete, že ako manžel zodpovedáte aj za dlhy svojej ženy...

Henry vyvalil oči: - Čo tým chcete povedať? - Ochotne vám všetko vysvetlím. Keď vaša žena objednala u nás model 54378, zaplatila iba tisícpäťsto dolárov. Dvetisíc dolárov nám doteraz dlhuje.

- Model 54 378? - vyjachtal Henry. - Hej, vernú kópiu vašej ženy. Dodali sme vám ju tento rok v apríli.

 

Millar Hamilton