Udržte si opálenie aj po dovolenke!

Udržte si opálenie aj po dovolenke!

Okrem množstva zážitkov, suvenírov, letných lások a nových priateľstiev si z dovolenky rady nosíme aj opálenú, rozžiarenú pokožku. To k letu neodmysliteľne patrí. Ako si teda predĺžiť tento opálený look čo najdlhšie?


Pripraveným šťastie praje
Začnime myslieť na starostlivosť o svoju pokožku ešte pred odchodom na dovolenku. Stále dobre funguje osvedčený trik v podobe 1-2 mrkvy denne. Mrkva obsahuje látku betakarotén, ktorá chráni pokožku pred spálením a predlžuje opálenie. Ak máte radšej instantnejšie riešenie, siahnite po betakaroténe v tabletkách.

Nepoľavujme ani na dovolenke
Na dovolenke by sme okrem ochrany pokožky opaľovacími prípravkami nemali zabúdať ani na starostlivosť po opaľovaní. Po príchode z pláže nechajte telo aj kožu po celom dni na slnku trochu vydýchnuť a do sprchy choďte až neskôr. Sprchujte sa len vlažnou vodou, neodporúčajú sa kúpele v horúcej vode ani saunovanie. Pokožku potom ošetrite hydratačným regeneračným telovým mliekom. V období intenzívneho opaľovania sa neodporúča ani depilácia, ktorou sa narušuje vrchná vrstva pokožky a opálenie tým zmizne skôr.

Na tvár špeciálna starostlivosť
Samostatnou kapitolou je tvár. Tu platí predovšetkým hydratovať a opäť hydratovať. Jemná pokožka tváre potrebuje hydratačné a výživné kúry podporené produktmi, ktoré obsahujú oleje s upokojujúcimi éterickými liečivými rastlinnými extraktmi. Ak ste skôr zástankyňou receptov našich starých mám, vyskúšajte po slnení naniesť na tvár studený biely jogurt, ktorý pokožku upokojí a odstráni prípadné začervenanie. Alebo si umyte tvár ľahkým bielym čajom a následne aplikujte na 20 minút masku z paradajkovej dužiny – takto si svoje opálenie zachováte dlhší čas.

Čím dôkladnejšia starostlivosť, tým dlhšie opálenie
Po návrate domov pokračujte v hydratácii ďalej. Ideálne ráno aj večer. Aby mohla pokožka naplno prijímať všetky látky z kozmetických prípravkov, je potrebné použiť aj peeling. Nie je pravda, že peeling odstraňuje bronzové opálenie. Jemná exfoliácia odstráni len odumreté bunky a vráti pokožke čistý a žiarivý vzhľad. Keďže je pleť po opaľovaní oveľa krehkejšia, použite peeling jeden maximálne dvakrát za týždeň.

Pomôžu aj samoopaľovacie prípravky
Je takisto vhodné hneď po príchode začať s používaním samoopaľovacích prípravkov. Nemusíte mať voči nim žiadne predsudky. Tieto produkty sa v poslednom období veľmi zlepšili. Aplikujeme ich na čistú kožu zbavenú odumretých buniek. Pokožke pomôžu získať väčšiu vitalitu a lesk. Na pekne opálenú pokožku tváre môžeme práve použiť púder – bronzer, ktorý krásne zvýrazní naše opálenie. Nanášame ho na lícne kosti, čelo, nos alebo špičku brady.

Hydratujme aj zvnútra
Všetky tieto kozmetické prípravky by sme mali podporiť aj vhodnou stravou a pitným režimom. Niektoré potraviny prirodzene predlžujú opálenie pretože obsahujú vitamíny A, C a E, ktoré nachádzajú predovšetkým v ovocí, v zelenine, syre, mliečnych výrobkoch, vaječnom žĺtku, rastlinných olejoch a v červenom melóne.


Takáto starostlivosť sa nám odvďačí krásnou rozžiarenou pokožkou bez šupín, ktorá nám pomôže predĺžiť si leto a dobrú náladu až do prvých jesenných dní.

Autor: Janka Radimáková