Tunnel 29

Tunnel 29

Utiekol pred jedným z najbrutálnejších režimov na svete. Potom sa prekopal späť.

V lete 1962 mladý študent Joachim Rudolph vykopal tunel pod Berlínskym múrom. Na druhej strane vo východnom Berlíne čakali desiatky mužov, žien a detí – ochotní riskovať všetko, aby mohli utiecť.
Dokumentárny román Tunel 29 od uznávanej autorky podcastu BBC Radio 4 Heleny Merrimanovej zachytáva skutočný príbeh tejto najpozoruhodnejšej záchrannej misie počas studenej vojny. Autorka čerpá z rozhovorov s tými, ktorí sa na tomto neuveriteľnom príbehu osobne zúčastnili. Na základe preskúmania spisov Stasi približuje okolnosti a pozadie toho, ako sa z obyčajných študentov vytvorila skupina odhodlaných kopáčov, ktorí pomohli uniknúť na slobodu z východného Berlína dvadsiatim deviatim ľuďom. Je to však nielen príbeh o nezdolnom odhodlaní a túžbe po slobode, ale aj príbeh o zrade, špionáži a láske, ktorá sa stala jeho prekvapivým epilógom.

Kopanie tunela pod Berlínskym múrom bolo tiež prvou akciou svojho druhu, zdokumentovanou pre televíziu; financovala ju stanica NBC, ktorá chcela nakrútiť prípravu úteku a jeho uskutočnenie v reálnom čase. Tento jedinečný televízny dokument, ktorého vysielanie takmer zablokovala Kennedyho administratíva, spôsobil revolúciu v televíznej žurnalistike.

Z anglického originálu Tunnel 29 (Hodder & Stoughton, 2021 Great Britain) preložil Igor Otčenáš.

Súťažná otázka: Napíš názov knihy, ktorú by si odporúčal prečítať ostatným čitateľom a prečo.

Dostali sme viacero tipov a odpovedí, na našu súťažnú otázku. Zo všetkých vyberáme 1 od Ivana Paceru z Brezna: 

"Ostatným čitateľom by som odporučil jednu z najpredávanejších kníh, knihu od Dominika Dána,  Reminiscencie.
Je to Top kriminálka,detektívka, ako sme už u Dominika Dána zvyknutí . Vrele odporúčam."

Zároveň sa stáva výherom tejto súťaže a posielame mu knihu Tunnel.

Srdečne blahoželáme!

Súťažná otázka:

Súťaž trvá do: 12.10.2023