Točíme o tom istom  ( fejtón )

Točíme o tom istom ( fejtón )

Letí mucha a potkne sa. Je to staré, nudné a evokujúce moderné havarijné poistenia. V polovici februára sa všetci ľúbime, kupujeme si srdiečkové dezerty a už v októbri nám z vodovodných kohútikov vyteká Santa so svojou svorkou divých sobov. Tešíme sa, že niekto lenivý a nezamestnaný vymyslel jarnú únavu, a tak až do leta nás každé ráno spod vankúša zobúdza okatá bzdocha posteľná.

V reklamných blokoch vídame starostlivú mamičku pripravovať na záhradnej terase výdatné raňajky pre celú rodinu, no v tých sci – fi verziách nimi ponúkne aj príživného suseda. Oteckovia kupujú autá s najmodernejším dizajnom, ale zakaždým je to len o štyroch kolesách a bezpečnostných pásoch. Dedko s babičkou sa radujú z piluliek, po ktorých zacítili úľavu vo všetkých svojich kĺbových puzdrách. To by sa nám sánky zasekli, keby sme zočili v reklame na zubnú náhradu osemročného špunta! Myslím toho, čo sa na sánkovačke v stredisku Malinô Brdo zrazil s uzimeným snehuliakom.
Pondelok spomíname na víkendový záťah s kamošmi, no už v stredu ani nevieme, že ich máme. Ak nájdeme doma v chladničke zemiakovú kašu, žiadnu inú prílohu ako slovenský rezeň si na tanieri nedokážeme predstaviť. Čítame si horoskopy, a preto už hneď ráno vieme, že sa nám napoludnie zvýši telesná teplota, alebo že príde svokra na návštevu.
Správame sa a konáme podľa určených šablón, ľudské konverzácie postretla suchosť a bezobsažnosť. Žijeme ako na kolotoči a všetko nové ofrfleme ešte predtým, ako to vyskúšame. Neviem Vám povedať, kedy sa to pominie, ale som presvedčená, že sa mi skôr podarí prichytiť teľa, ako čumí na maľované vráta.
 
Tatiana Kovalčinová