Tipy pre zrýchlenie metabolizmu

Tipy pre zrýchlenie metabolizmu

 Spomalený metabolizmus nepoteší nikoho z nás. Mnohé dámy sa sťažujú, že priberajú aj zo vzduchu. Jedia málo a predsa sa na ne lepí každý hlt jedla. Problém je ukrytý v spomalenom metabolizme, ktorý treba správnym spôsobom naštartovať. Poradíme vám ako so spomaleným spaľovaním „vybabrať“!

 Tipy pre zrýchlenie metabolizmu
Existuje viacero účinných spôsobov ako dostať metabolizmus do normálu. V počiatočných fázach môže dôjsť k miernemu priberaniu (najmä vtedy, keď začnete normálne jesť), ale daný efekt je dočasný. Mnoho žien si neuvedomuje, že ak telu neposkytuje dostatok energie v podobe jedla, prepne do núdzového režimu. Potom si aj z toho mála ukladá zásoby na horšie časy.
 
Pri chudnutí je dôležité, aby metabolizmus spaľoval aj vtedy, keď je telo v pokoji. Myslíte si, že to nie je možné? Potom sa mýlite, vyskúšajte nasledovné tipy:
Základom je pravidelná fyzická aktivita. Ak vám šport príliš nevonia, venujte sa rýchlej chôdzi aspoň 30 minút každý deň. Zrýchlené spaľovanie kalórií aj v pokoji dosiahnete aplikovaním intervalového tréningu pri behu, bicyklovaní a ďalších športoch.
 
Viete, čo najlepšie požiera tukové zásoby? No predsa svaly! Otázka znie, ako vybudovať primeranú svalovú hmotu. Ideálna je kombinácia kardio cvičenia so silovým tréningom. Nezabúdajte, že potravou pre svaly sú bielkoviny.
Spomalený metabolizmus je najčastejšie dôsledkom nepravidelného stravovania. Naučte sa jesť minimálne 5-krát denne a v žiadnom prípade nevynechávajte najdôležitejšie jedlo dňa – raňajky. Vyberajte vhodné potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré vás udržia sýtych dlhú dobu a zároveň udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi.
 
Mierne ošúchanou témou v oblasti zdravého životného štýlu je pitný režim. Napriek tomu ho stále väčšina z nás podceňuje. Na úvod si stanovte cieľ – vypiť denne aspoň 8 pohárov čistej vody. Dané množstvo si rovnomerne rozložte na celý deň. Podľa viacerých výskumov pitie studenej vody zrýchľuje metabolizmus asi o 20 percent, pretože prijaté tekutiny musí najskôr organizmus zohriať. Pitný režim doplňte nesladenými bylinkovými čajmi na urýchlenie metabolizmu, vhodný je aj zelený čaj.
 
Viaceré vedecké štúdie naznačujú, že pozitívny vplyv na rýchlosť metabolizmu majú vybrané koreniny, najmä čili. V tomto prípade sa riaďte pravidlom, že všetkého veľa škodí a voľte zlatú strednú cestu.
 
Ak ste sa rozhodli staviť na výživové doplnky, uvedomte si, že ich užívanie bez dodržiavania vyššie uvedených zásad, je takmer neúčinné. Ak ich budete brať ako podporu zásad zdravého životného štýlu, stanú sa účinnými pomocníkmi správneho fungovania metabolizmu. Odporúčame užívať CLA, ktorá pozitívne vplýva na budovanie svalovej hmoty.
Veľmi často je problémom spomaleného metabolizmu zlé fungovanie štítnej žľazy – podporte ju pravidelnou konzumáciou orieškov a semien.
 
MIMI
Obrázok: freedititalphotos.net/Ambro