Tipy, ako sa pripraviť na Vianoce

Tipy, ako sa pripraviť na Vianoce

Bez ohľadu na to, či ste veriaci, alebo nie, môžete si z adventného obdobia urobiť príjemný čas prípravy na Vianoce.

Adventné obdobie začína štyri týždne pred Vianocami. Kresťania ho využívajú na duchovnú prípravu na Vianoce. Avšak príjemne a užitočne ho môže stráviť každý z nás.

Prinášame vám zopár tipov, ktoré vám spríjemnia čakanie na Vianoce a zároveň sa vďaka nim vyhnete vianočnému zhonu. Čo všetko môžete počas tohto obdobia robiť?

Zhotovte si vlastnoručný adventný veniec

Adventný veniec si môžete zhotoviť z ihličia, šišiek, gaštanov, stužiek či ozdôb podľa vlastného vkusu. Ak si adventný veniec vyrobíte sami, pripomenie vám to, že sa blížia Vianoce a je načase spomaliť.

Spolu s tým, ako tento symbol Vianoc dáte na stôl v obývačke či kuchyni, si môžete stanoviť činnosť, ktorej sa budete venovať pri zapálených sviečkach. Nemusí ísť len o modlitbu, ale aj tiché rozjímanie či čítanie kníh.

 
Zdroj: pixabay.com

Stíšte sa

Naši predkovia využívali zimné mesiace a čas pred Vianocami na to, aby načerpali nové sily do ďalšieho obdobia. Nebojte sa počas Adventu venovať viac času sebe, svojim koníčkom a rodine. Pocítite prílev energie a vaši blízki ocenia, že s nimi trávite čas.

Vyrobte si originálne vianočné ozdoby a stromček vyzdobte v predstihu

Do kreatívnych činností, ako je výroba vianočných dekorácií, zapojte celú rodinu. Vyčleňte si na to pokojné popoludnie a pustite sa spoločne do práce. Ak práve nemáte tvorivého ducha, zájdite do obchodu s ručne vyrobenými vianočnými ozdobami a kúpte si tie, ktoré vás oslovia.

Po výrobe či nákupe ozdôb sa pustite do výzdoby vianočného stromčeka. Je len na vás, kedy to urobíte. Žiadne záväzné pravidlo v tomto smere neexistuje. Ozdobený stromček vám bude pripomínať, že sa blížia Vianoce a je načase užívať si predvianočnú atmosféru.

S pečením vianočných dobrôt to nepreháňajte

Mnohé slovenské gazdinky majú v sebe stále hlboko zakorenené, že na Vianoce sa musia stoly prehýbať pod množstvami jedla. Vianoce sú síce o hojnosti, ale aj tá sa dá uchopiť s rozumom.

Ak radi pečiete, vyberte si zo dva druhy obľúbených cukroviniek a upečte ich. Nenávidíte túto činnosť? Jednoducho si sladké dobroty objednajte od poctivej cukrárky. Podporíte dobrú vec a ušetríte si námahu.

Zdroj foto: freepik.com

Upratujte priebežne počas celého Adventu

Podobne ako s pečením, ani s upratovaním by sme to nemali preháňať. Je pravda, že niekoľkokrát do roka je potrebné umyť okná, vyčistiť kuchynskú linku a poutierať prach z ťažko dostupných miest.

Avšak nemusíte všetky tieto činnosti napasovať do dvoch či troch dní pred Vianocami. Ak chcete byť v pohode, začnite s upratovaním priebežne, už od začiatku adventného obdobia. Nebojte sa upratovať pri melódiách vianočných kolied.  

Urobte si spoločne s celou rodinou plán trávenia vianočných sviatkov

Každý z nás má inú predstavu o trávení vianočných sviatkov, a preto je vhodné si svoje predstavy ujasniť ešte skôr, ako začnú. Sadnite si spoločne k stolu a porozprávajte sa na túto tému.

Nakoniec zrejme zistíte, že ideálne je aj v tomto smere zvoliť kompromis a snažiť sa, aby si každý prišiel počas tohto krásneho obdobia aspoň trochu na svoje.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com