Tipy, ako prežiť dlhý let bez problémov

Tipy, ako prežiť dlhý let bez problémov

Máme pre vás pár tipov, ako prežiť dlhý let úplne bez problémov. Ako sa správne obliecť do lietadla a aké praktické pomôcky vám pomôžu prežiť náročný let.

Čaká vás dlhý let? Tipy, ako ho prežiť v pohode

Lietate radi a často, alebo je to pre vás nevyhnutné utrpenie, ktoré platíte ako cestovateľskú daň? Nech je to akokoľvek, aj dlhý let sa dá prežiť komfortnejšie, ak sa naň dobre pripravíte.

Každý má, samozrejme, svoje vlastné potreby a predstavy o tom, čo si obliecť, vziať a ako sa pripraviť na dlhý let lietadlom. Niekoľko praktických tipov vám ale možno uľahčí rozhodovanie, prípadne poskytne dobrý návod na to, aby ste nič neprehliadli a na nič dôležité nezabudli.

Jedlo a spánok pred odletom

Všeobecné rady znejú – neprehnať to s jedlom, najmä nie s takým, ktoré vám môže spôsobiť zažívacie ťažkosti. Po takýchto príhodách v niekoľkokilometrovej výške nad zemou netúži naozaj nikto. Preto myslite na to už vopred, deň či dva, najmä ak mávate problémy s trávením. Uprednostňujte ľahké, no výživné jedlá, ktoré vám poskytnú dostatok vitamínov a minerálnych látok bez toho, aby zaťažili vaše trávenie. Vyhnite sa ťažkým jedlám, vysoko spracovaným potravinám, vyprážanému jedlu a citlivo vyberajte aj zeleninu (napríklad strukoviny, okrem červenej šošovice, nie sú úplne ideálnou voľbou pred cestou lietadlom).

Ak vás čaká naozaj dlhý let, možno už vopred riešite jet lag. Niekedy je však lepšie nechať to tak, pretože „nadspať“ si do zásoby nemusí veľmi fungovať. Spoľahnúť sa však nedá ani na to, že si spánok budete „šetriť“ až do lietadla. Výsledkom môže byť veľmi nepríjemný zážitok v podobe prebdeného letu a dlhého jet lagu. Skúste si zachovať aj pred odletom zvyčajné spánkové návyky, bude to pre váš organizmus oveľa prirodzenejšie a s prípadnou pásmovou chorobou (jet lagom) sa potom rýchlejšie vyrovnáte už na mieste.

Cestovné poistenie na poslednú chvíľu? Bez problémov

Pred odletom určite nezabudnite vybaviť si aj cestovné poistenie. Dnes už nie je žiadny problém vybaviť ho naozaj aj na poslednú chvíľu doslova za pár minút. Cestovné poistenie online vám pomôže užiť si bez starostí dovolenku či pracovnú cestu. Kryje vám neobmedzene poistenie liečebných nákladov, takže v prípade úrazu, náhleho ochorenia či potreby hospitalizácie v zahraničí nemusíte prežívať ďalší stres navyše a dostanete kvalitné ošetrenie aj v súkromných zdravotníckych zariadeniach.

Oblečenie a obuv na cestu

Heslo znie – hlavne pohodlne. Dnes už nie je problém vybrať si aj pohodlné oblečenie tak, aby ste sa cítili zároveň elegantne. Samozrejme, nie je to kritérium, pri dlhých letoch je naozaj najdôležitejší komfort a funkčnosť.
Myslite na to, že v lietadle môže a pravdepodobne aj bude pomerne chladno, takže nič nepokazíte dlhými rukávmi, prípadne svetrom či mikinou navyše. Oplatí sa myslieť aj pár kusov oblečenia na prezlečenie, pre každý prípad.
Aj keď odlietate v horúcom letnom počasí, je lepšie do lietadla zvoliť zatvorenú obuv. A ideálne aj čo najpohodlnejšiu. Pri dlhých letoch vám môžu opuchnúť nohy, v tomto prípade vyhrávajú určite „barefootisti“ so širokým a pohodlnými teniskami.

Praktické pomôcky pomôžu prežiť náročnejšie lety

Vlastné slúchadlá (najmä z hygienických dôvodov), maska na oči na spanie, vankúšik (v tvare, ktorý vám vyhovuje a odľahčí vašu krčnú chrbticu), praktický šál, pončo alebo ľahučká deka na zakrytie. Antibakteriálny gél už patrí k bežnej výbave každej kozmetickej taštičky či lekárničky. Nezabudnite ani na lieky, ktoré užívate. To sú azda najdôležitejšie pomôcky, ktoré vám pomôžu zvládnuť dlhý a neraz aj veľmi rušný let.

Tipy pre zdravie

Ako sme už spomenuli, dlhé sedenie a lety spôsobujú horšie prekrvenie organizmu. Preto je úplne v poriadku, keď sa občas postavíte, poprechádzate, či zacvičíte si v uličke medzi sedadlami. Ak máte problémy s prekrvením a viete o nich, trpíte poruchami zrážania krvi, určite sa pred dlhším letom nezabudnite poradiť so svojou lekárkou či lekárom o tom, ako postupovať a či vám odporučia antitrombotiká – lieky na predchádzanie vzniku krvných zrazenín prípadne lieky na chronické ochorenia žíl a podobne.

Pred letom a počas letu myslite aj na dostatočnú hydratáciu – prináša to síce častejšie návštevy toaliet, ale klimatizácia a extrémne suchý vzduch v lietadle môžu spôsobiť veľmi rýchlu dehydratáciu. Vo výbere nápojov vždy uprednostnite čistú vodu, prípadne ju striedajte s minerálkou. Šťastnú cestu!