Ste tehotná? Takto zostanete fit!

Ste tehotná? Takto zostanete fit!

Ak ste sa aj vy práve dozvedeli tú radostnú novinu, že čakáte bábätko, iste sa neuveriteľne tešíte. Keď prvotná radosť opadne, zisťujete, že vás čaká dosť veľa obmedzení. Problém prichádza vtedy, ak patríte medzi nadšené športovkyne. Udržať sa v dobrej kondícií nie je na škodu, ale je nutné zachovať opatrnosť.

 

  • Podmienky

Zostať fit znamená udržanie si pohybovej aktivity. V prvom rade sa poraďte s lekárom a berte do úvahy svoje doterajšie pohybové aktivity a kondíciu. Ak ste doteraz neboli aktívnou športovkyňou, zamerajte sa skôr na relaxačné cvičenia. V prípade, že behávanie desať kilometrovej trate bolo u vás na dennom poriadku, môžete ubrať z tempa a zo vzdialenosti a ísť sa pomaličky prebehnúť. Základom je nezaťažovať príliš svoj organizmus až do úplneho vypätia, zvoľte radšej miernejšie formy. Počas cvičenia by ste sa mali cítiť hlavne v pohode.

  • Na toto zabudnite

Nosíte bábätko, a preto musíte brať ohľady, pretože už nie ste sama. Lezenie po skalách do výšok, potápanie, jazda na koni či kolieskových korčuliach sú absolútne nevhodné pre tehotné ženy. To isté platí aj o lyžovaní a všade tam, kde je zvýšené riziko pádu. Tak isto sa vyhnite aj cvikom, ktoré sú citlivé na otrasy ako skákanie na švihadle a príliš rýchly beh.

  • Fitlopta číslo 1

Ak aj patríte do kategórie rizikového tehotenstva je výborné cvičenie na fitloptách. Cvičenie s nimi eliminuje vznik krčových žíl, napomáha správnemu držaniu tela a zabraňuje hromadeniu tuku na problematických miestach, pomocou nej si tak ľahko udržíte svoje krivky na uzde. Pre budúce mamičky je dôležité posilnenie svalov panvy a uvoľnenie oblasti bedrového kĺbu. Bonusom je, že cvičenie s nimi uľahčuje samotný pôrod a urýchľuje návrat k fyzickej forme pred tehotenstvom. Zabraňuje nepríjemným tehotenským príznakom, ktorými sú bolesti chrbta, únava, rôzne opuchy. Dôvodov na to, aby ste si ju zaobstarali, je skutočne veľa.

  • Pilates

K udržaniu postavy a kondície vám pomôže aj nenáročný pilates. Pomáha udržiavať postavu, zmierňujú opakujúce sa bolesti. Toto cvičenie je určené aj špeciálne pre tehotné ženy a pohyby upravuje pre každé obdobie tehotenstva. Pilatesom posilníte brušné svaly, tie poskytujú oporu maternici a dieťaťu. Tiež funguje ako opora pre chrbticu. Posilňovanie svalov panvového dna pomáha pri pôrode a dáva matke väčšiu schopnosť tieto svaly ovládať.

Ako budúca mamička môžete pokojne plávať, tancovať brušné tance, ľahší aerobic či ľahké posilňovacie cviky pre nohy a ruky. V prípade, že sa počas cvičenia nebudete cítiť komfortne, okamžite s tým prestaňte. Vedzte však, že cvičenie vám iste dodá energiu, najmä ak ho budete cvičiť na čerstvom vzduchu.

Autor: Andrea Zummerová