Šťastie

 

 
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či ste šťastní.? Často si to v každodennom zhone ani neuvedomujeme. Šťastní však chce byť každý človek.
 
 
Šťastie - čarovné slovíčko, pod ktorým si každý predstavuje niečo iné. Hovorí sa : „Že si mal šťastie zbadáš, až keď ho stratíš...“ Je to tak. Veľa ľudí sa naháňa, naháňa za niečím, čo nie je podstatné. Šťastie má pri tom doma, v podobe detí, v podobe svojej manželky, v podobe pekného domova, dobrej práce. Ženie sa ďalej, berie si pracovné úlohy, aby mal viac materiálnych statkov a pritom stačí len spomaliť a zamyslieť sa nad pravými hodnotami. Každého totiž robí šťastným niečo iné, niekoho pekné oblečenie, iného záľuby, návšteva kina, divadla, spoločnosť dobrých priateľov. Iný hľadá svoje šťastie v konzumnom spôsobe života, ďalší v plnej peňaženke. Človeka však robí šťastným aj pekný deň, dobrá hudba, modrá obloha či rozkvitnutá záhrada plná kvetín. Šťastie je aj plnohodnotný partnerský vzťah, dobré študijné výsledky potomkov, spoločne strávené chvíle. Mnohí sa sťažujú, že nie sú štastní a pritom majú šťastie na dosah, alebo okolo seba, len ho nevedia vnímať a prežívať. Niekto je skromný a jeho šťastie sú úplne bežné veci. Nedávno som stála na zástavke oproti Domovu seniorov a čakala na autobus.
Stála pri mne pani, ktorá mala okolo osemdesiatky. Dali sme sa do reči. Porozprávala mi, že je nová klientka spomínaného domova. Na moju otázku, či nie je smutná, že je v Domove seniorov mi odpovedala. „Ale nie, a prečo by som bola? Moje deti majú svoje povinnosti a ja ich predsa nebudem zaťažovať. Tu mám svoju spoločnosť a priateľov. Som rada, že som ešte mobilná a môžem ísť hocikedy autobusom kam chcem. A každý deň si zacvičím. Robím to už desať rokov. Bez cvičenia nejdem ani spať.
Keď chcem, idem oproti do cukrárne na kávičku. Prečo nie?“ Môžem povedať len to, že som túto starú dámu obdivovala pre jej radosť zo života, ktorá však bola radosťou hlavne jej zásluhou. Nečakajte totiž, že Vás niekto urobí šťastným, šťastnou. Naučte sa vnímať svoje šťastíčko sami.
A nakoniec na zasmiatie ako vníma šťastie rekvalifikovaná Nataša Nikolajevna:
Jeden ruský redaktor robil anketu s úspešnými ľuďmi a položil aj otázku pani Nataše:
Nataša Nikolajevna, ako došlo k tomu, že ste sa z jadrovej fyzičky stali prostitútka???“
Naša respondentka sa zamyslela a odpovedala: „Myslím, že je to proste iba šťastie!“.
 
S. Nováková