STAROSTLIVOSŤ O PSA

VYCHÁDZKY

Majitelia záhrad, rodinných domčekov a víl môžu túto kapitolu vynechať, pretože umiestniť psa v záhrade v oplotenom koterci je pre život psa priam ideálna. Pochopiteľne, pre psa voľne pobehujúceho - búdy s reťazami by sme mali ponechať minulosti. Pre väčšinu chovateľov, ktorí budú mať psa v byte, sú vychádzky dôležitou súčasťou spoločnej činnosti. A mnohí si svojho psieho priateľa viac vážia práve preto, že s ním musia ísť každý deň na prechádzku. V dnešnej pretechnizovanej spoločnosti je to povinnosť na nezaplatenie. Čas strávený na prechádzkach je pre psa neobmedzený, určujú ho len naše možnosti. Rozhodne ho však treba vyviesť najmenej 4 razy denne. Krátke prechádzky robíme ráno a na poludnie, alebo bezprostredne po príchode zo zamestnania a pred spaním, dlhšie prechádzky popoludní a pred večerom. Prechádzka má byť u psov väčších plemien dlhšia, u spoločenských psov a malých plemien kratšia. Celkový cenný čas prechádzok nemá byť kratší ako 1,5 až 3 hodiny.

 

ČISTENIE PSA, STAROSTLIVOSŤ O SRSŤ, KÚPANIE

Pravidelné kefovanie psa je najmä v prašnom mestskom prostredí dôležitou súčasťou starostlivosti o zviera. Robíme ho podľa potreby, najlepšie na to určenou hrubou srstenou alebo silonovou kefou a pravidelne raz za 6-10 dní. Psa dôkladne vyčešeme, najlepšie v rámci pravidelného upratovania v domácnosti. Zároveň psovi vyčistíme ušné boltce a vonkajší zvukovod a mokrým tampónom vytrieme očnú štrbinu: Uši čistíme tampónom vaty pevne namotaným na drievko, alebo pinzetu. Ucho natiahneme za hrot ušného boltca a v smere pozdĺžnej osi boltca vnoríme tampón opatrne čo najďalej. Tampón vymeníme a úkon opakujeme, kým vata nie je čistá. Obidve uši nikdy nečistíme jedným tampónom, aby sa neprenášali nečistoty. Niektorým psom odstraňujeme chĺpky vyčnievajúce z ušného otvoru. Robíme to šerne, najlepšie pinzetou.

Špeciálna úprava srsti niektorých plemien psov je záležitosťou odborných pracovníkov, alebo služieb.

Očnú štrbinu vytierame vatovým tampónom dostatočne namočeným v teplej bórovej vode, alebo v Ophtale.

U psích samcov občas čistíme otvor penisu od výlučkov pohlavných žliaz, a to tampónom namočeným vo vode.

K pravidelnej starostlivosti patrí aj úprava pazúrikov a ošetrenie chodidlovej časti prsta. Pes, ktorý má dostatok pohybu v prírode, si pazúriky odiera väčšinou sám, u psov v domácnosti to však tak nie je. Na úpravu pazúrikov používame špeciálne nožničky, alebo malé kliešte s ostrou hranou. Pazúriky skracujeme častejšie a opatrne, aby sme neporanili ich živú časť. V zime, najmä keď sa solia chodníky, najlepšie po hlavnej prechádzke musíme umyť chodidlá teplou vodou a natrieť tukom, alebo vazelínou.

Psa kúpeme podľa potreby, v mestskom prostredí a najmä za zlého počasia samozrejme častejšie. Za normálnych podmienok kúpeme psa raz za 2-3 mesiace. Psa kúpeme vo vlažnej vode s pridaním jemného šampónu a potom ho dôkladne opláchneme. Dobre ho uterákom poutierame, alebo vysušíme a umiestime v teple.