Slovan vypadol – chyba je v systéme

Slovan vypadol – chyba je v systéme

 

V predkole Ligy majstrov bratislavský Slovan vypadol s cyperským majstrom Apoel Nikózia.
Po nádejnej remíze vonku 0-0, doma prehral 0-2. Podľa predvedenej hry zaslúžene.
Dôvod ? Zo širšieho hľadiska je chyba jednoznačne v systéme.
V prvom rade v systéme, či skôr nesystéme financovania športu ako takého u nás. Peniaze určené do športu by mali mať fixné zdroje napríklad výnosy z Tiposu. Tak ako to je v ČR. U nás, žiaľ, tieto peniaze idú do štátneho rozpočtu. Späť sa však vrátia len "nejaké drobné". O ich výške môžu teda rozhodovať politici. Základná a zásadná chyba !!!
 
Ďalšou chybou je, že nie sú určené priority, do ktorého druhu športu naliať viac financií, do ktorého menej, či ktoré nefinancovať vôbec. Takže niečo sa dá tam, niečo onam, niekde sa zapláta väčšia diera, niekde menšia, niekde žiadna. Napr. naši vodní slalomári - olympijskí víťazi, si musia platiť z vlastného vrecka tréningy v Čuňove. Taký slovenský organizovaný chaosík.
Ono je to tak - každý každého tu pozná. Ten zavolá známemu na ministerstvo, ten známy inému známemu a diera je zaplátaná. Možno si niekdo povie, že lepšie niečo ako nič. Nech sa páči... Ale potom neplačme, že nie sme schopní postúpiť ( nechcem sa týmto dotknúť kvalít Limasollu ) ani cez priemerné európske mužstvá. Je chvályhodné, že bohatší podnikatelia sa snažia zo svojich súkromných finančných prostriedkov vybudovať konkurencieschopné mužstvá. Či už v Slovane, Žiline, Trnave či najnovšie v Senici. Sami to však do vyspelej futbalovej Európy tažko dotiahnu. A keď sa to aj zázrakom ako vlani Žiline podarí, tak vieme ako to v skupinovej fáze Ligy majstrov dopadlo.
Chyba je v systéme. Nezastupiteľnú úlohu tu musí zohrať štát. Ako? Vytvorením koncepcie rozvoja športu a hlavne systému podchytávania športových talentov. Zodpovedným orgánom na Slovensku za šport je MŠ SR. Odtiaľto by mal byť riadený systém koncepcie jeho rozvoja.
V prvom rade na ZŠ zvýšiť hodiny TV. Ďalej vytvoriť stimuly, aby deti chceli športovať a nie sedieť pred počítačmi. Zo stimulov treba spomenúť napr. športové triedy. Tu by mali dostať šancu aj talentované deti, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť financovať napr. hokejovú výstroj. Personálne obsadenie najlepšími odborníkmi by tu malo byť samozrejmosťou, vrátene športových psychológov. Naši mladí futbalisti či hokejisti, ktorí vyrastajú vonku sú totiž mentálne odolnejši, ako tí čo rastú doma. Vid Hamšik, Stoch, Weiss ml, Lalkovič, Tatar, Pánik a iní. Zvýšenie sebavedomia, vnášanie víťazného ducha je jedným z rozhodujúcich faktorov pre dosiahnutie uspešných výsledkov našich mužtiev. Zachádzame schválne do podrobností. Ale jedine cez takéto stimuly sa nám talenty nestratia !!! Je nádej, že budú následne podchytené v dobrých kluboch a vyrastie nám nový Hamšík, Škrteľ, Chára, či Hossa. Tu je alfa a omega úspechu slovenského športu.
Potešiteľnou správou - aspoň vo futbale - je, že máme nové vedenie SFZ. Snaží sa napraviť, čo sa len po predchodcoch napraviť dá. Zlou spávou je, že neharmonizuje s bratislavskou skupinou futbalových funkcionárov. Ale slovami politika - klasika: Na Slovensku je to tak! Na škodu futbalu, na škodu nás všetkých, čo máme futbal radi. Zostáva nám len dúfať, že sa zainteresovaní raz zhodnú a aj dohodnú v prospech slovenského futbalu!
 
Juraj Drahoš