Škola volá a my vyberáme vhodnú obuv na prezutie

Škola volá a my vyberáme vhodnú obuv na prezutie

Prezuvky sú jednou zo základných potrieb do škôlky a školy, ktoré značne ovplyvňujú pohodlie a vývoj dieťaťa. Musia byť pre ich nôžku také akurát, no len ako to najlepšie odhadnúť? Prinášame vám niekoľko rád, ako nepodľahnúť nezdravým trendom a ponúknuť dieťaťu tú najlepšiu obuv na prezutie.

Obuv nekupujte bez dieťaťa a nespoliehajte sa na to, že veľkosť nožičky „máte v oku“. Deti rastú veľmi rýchlo a k celkovému komfortu musíte prispôsobiť nielen veľkosť, ale aj strih detskej obuvi. So škôlkarmi si tieto povinnosti ešte ako-tak ustrážite. Najviac trpezlivosti potrebujete pri dospievajúcej mládeži. Ako ich presvedčiť o kvalitách typických textilných papúč s uzavretou špičkou a pätou? Veľmi ťažko, no ako skúsení rodičia to isto zvládnete aj s rešpektom!

Obuv bude vaše dieťa využívať v interiéri po dobu 5 – 7 hodín. To je dosť náročné na zabezpečenie dostatočnej vzdušnosti, fixovania a komfortu pre celé chodidlo. Podľa odborníkov je najideálnejšie zvoliť textilnú obuv s typickým gumovým, respektíve gumotextilným pásikom cez priehlavok.

Noha má byť v prezuvke dostatočne fixovaná a v žiadnom prípade sa nesmie prelamovať či nekomfortne ohýbať pod klenbou. Deťom sa veľmi páčia trendy papučky bez fixovanej päty, ale, žiaľ, zdravotne nevyhovujú. Počas chôdze im tak vybočuje päta do strán, a tým si nevhodne namáhajú chodidlo.

Vo všeobecnosti sa dajú akceptovať aj atraktívne sandále na prezutie, ale musia spĺňať požiadavku pevnosti a dostatočnej stability v oblasti päty. Najvhodnejšie je vybrať sandále z kvalitného prírodného materiálu, bez väčších ozdôb, ktoré môžu dieťaťu spôsobiť poranenie alebo pošmyknutie. Pre podrážku je dôležitý protišmykový, neotierateľný materiál.

Aj fixácii sa pri výbere obuvi na prezutie v istých partiách kladú medze. Treba z nej upustiť predovšetkým v oblasti prstových kĺbov. Je to nevyhnutné pre správny rast kostí a pre zamedzenie ich zrastania.

Vybrali ste správnu veľkosť? Taký malý krok pre celú školu, ale významný pre zdravie vášho dieťaťa

V obuvi musí byť dostatočný voľný priestor pre prsty. Nesmú byť stlačené, bolieť a malo by sa im umožniť mierne vejárovité rozprestrenie. Dieťa sa v nich musí bez problémov postaviť na špičky a počas chôdze nesmie zakopávať. V uzavretej papučke by mal byť rozdiel medzi jej špičkou a prstami približne 1,2cm. Dieťa požiadajte, aby sa v papučkách niekoľkokrát pokojne prešlo, zrýchlilo a pobežalo. Ak pri každom zvolenom tempe mu budú vyhovovať, vybrali ste správne.   

Tatiana