Sedmokráska

Sedmokráska

Ľudská tvár. Hovorí sa, že málokedy je symetrická a je rozdelená na dve polovice, z ktorých jedna ukazuje, aký je človek vo vnútri a druhá, ako sa prejavuje navonok. Na prvý pohľad prezrádza rasovú príslušnosť a okrem vnútorného sveta svojho nositeľa sú na nej zapísané aj následky prekonanej choroby, či úrazu.

Hrdinovia šiestej knihy slovenskej autorky Andrey Boldišovej majú svoje skúsenosti s tvárou, ktorá na prvý pohľad prezrádza inakosť. A hoci každý z nich má problém iného druhu a prekonáva ho svojím spôsobom, ich osudy sú navzájom prepletené. Prežívajú spolu svoje trápenia, učia sa byť vo svojej krehkosti silní ako kvety sedmokrások, a zároveň tomu druhému často aj nevedomky pomáhajú vyrovnať sa s vlastnou nedokonalosťou. Veď práve nedokonalosť a nezmazateľné stopy prežitých udalostí z nás robia jedinečné ľudské bytosti. Príbeh je inšpirovaný skutočnými zážitkami autorky. 

Rozhovor s autorkou Andreou Boldišovou o jej najnovšej knihe.

  1. Prečo práve Sedmokráska? Čo vyjadruje názov knihy?
Názov knihy je celkom symbolický. Sedmokráska je pekný, hoci nenápadný kvietok. Napriek tomu, že pôsobí krehko, vyznačuje sa neuveriteľnou silou a odolnosťou. Prežije horúčavy, ale aj pätnásťstupňové mrazy. Rovnako ako hrdinovia mojej knihy, ktorí prekonávajú vážne problémy a vo svojej krehkosti musia nájsť silu na zdolanie ťažkostí.

    2. Priblížte nám, o čom je kniha. Čo je jej nosnou témou?
Ústrednou témou knihy je ľudská tvár. Biela, čierna, dokonalá, ale i poznačená chorobu, či úrazom, skrátka tvár, ktorá na prvý pohľad prezrádza inakosť. A keďže je to jediná časť tela, ktorú človek neskryje, môže byť pre svojho nositeľa zdrojom príjemných, ale i krušných chvíľ.

    3. V čom je Vaša nová kniha iná ako tie predchádzajúce?
Kniha je inšpirovaná mojimi vlastnými zážitkami viac ako predchádzajúce diela. V adolescentnom veku som prekonala zápal akné a neskôr riešila následky, ktoré mi toto ochorenie zanechalo na tvári. V románe opisujem, ako som toto obdobie prežívala v čase, keď ma ochorenie najviac trápilo a tiež pomerne podrobne opisujem korektívny zákrok, ktorý mi pomohol problém zmierniť. Kniha ako jediná z mojich románov obsahuje ilustráciu, ktorej autorkou je moja veľmi dobrá priateľka Mirka Sujová Boleslavská. Ilustrácia predstavuje predel v deji práve na mieste, kde sa začína najviac zauzľovať.

    4. Vieme o Vás, že poznatky, najmä z medicínskeho prostredia, konzultujete s odborníkmi. Bolo to tak aj pri písaní Sedmokrásky alebo to nebolo potrebné, keďže ste kozmetický zákrok zažili na vlastnej koži?
Odborná téma z oblasti korektívnej dermatológie sa mi písala jednoduchšie, keďže som sa inšpirovala vlastnými skúsenosťami. Avšak nie je to jediná odborná téma, ktorej sa v románe venujem. Jeden z hrdinov utrpí vážne poranenie tváre. Problematiku z oblasti maxilofaciálnej chirurgie som konzultovala s lekármi z Univerzitnej nemocnice Bratislava. V knihe som sa dotkla tiež problematiky medzinárodných únosov detí a témy určovania otcovstva, a keďže nie som vyštudovaná právnička, aj tu som konzultovala s odborníčkou. A aby som tie ťažké témy trochu odľahčila, v oblasti výživy a veterinárnej starostlivosti o mačky som si nechala poradiť od zanietenej chovateľky mačiek. Priznám sa, že ja osobne preferujem skôr psíkov:)

   5. Opäť sa teda venujete náročným témam a Vaši hrdinovia to veru nemajú jednoduché. Čo  chcete románom odkázať svojim čitateľom?
Odkazov pre čitateľov je v tomto románe hneď niekoľko. Verím, že každý čitateľ si názor na knihu vytvorí sám a odnesie si z nej do života „to svoje“. Ak mám hovoriť za seba ako autorku, pokúšam sa čitateľom naznačiť, že každý problém, aj keď sa na začiatku zdá neriešiteľný, potrebuje čas a každá udalosť v živote má svoj význam, hoci niekedy môže vyznieť kruto. Tínedžerov by som rada povzbudila, aby neodkladali návštevu kozmetického salóna alebo kliniky a zverili sa do rúk odborníkom, ktorí im pomôžu vyriešiť ich problém. V čase mojej mladosti korektívna dermatológia nebola na takej vyspelej úrovni ako teraz, a preto niektoré následky bolo možné zmierniť až s odstupom času. Zároveň chcem povedať, že úsmev je významnou zbraňou pri prekonávaní akéhokoľvek problému. V neposlednom rade sa v románe venujem vzťahu ženy k dvom mužom. V tejto súvislosti pripomínam, že niekedy toho pravého partnera stretneme už v ranej mladosti, no často hľadáme ďalej a ďalej, napriek tomu, že najväčšie šťastie sme mali priamo pod nosom.

    6. Pracujete už na ďalšej knihe? Ak áno, o čom bude?
Hoci času na písanie mám stále menej, čo ma mrzí, mám rozpísanú siedmu knihu. Opäť bude sčasti inšpirovaná mojimi skutočnými zážitkami, tentoraz vzťahovými a má už aj pracovný názov, no zatiaľ vám viac neprezradím. V hlave nosím námety na ďalšie knihy, ktoré si starostlivo opakujem, aby sa mi nestratili:)

Súťažná otázka: Napíš, čo je ústrednou témou knihy Sedmokráska?

Správna odpoveď: Ústrednou témou knihy je ľudská tvár. Biela, čierna, dokonalá, ale i poznačená chorobu, či úrazom, skrátka tvár, ktorá na prvý pohľad prezrádza inakosť.

Knihu vyhráva: Katarína Kišacová zo Šišova, Dominika Korbeličová a Katarína Candráková

Srdečne blahoželáme!