Ricínový olej je bojovníkom proti vypadávaniu vlasov

Ricínový olej je bojovníkom proti vypadávaniu vlasov

Ak sa trápite s nadmerným vypadávaním vlasov, je potrebné posvietiť si na príčinu a snažiť sa ju odstrániť. Avšak to vždy nie je jednoduché. Nielen v týchto prípadoch stojí za vyskúšanie ricínový olej.

Ricínový olej má prívlastok najlepší vlasový olej. Na podporu rastu vlasov sa využíva už stáročia. Je to najmä preto, že obsahuje prospešné tuky i vitamín E, ktoré stimulujú rast vlasov a pozitívne ovplyvňujú ich zdravie i krásu.

Na to, že ricínový olej v tomto smere naozaj funguje, poukazuje aj skutočnosť, že ho nájdete v stovkách kozmetických produktov na vlasy.

Čo je ricínový olej?

Ricínový olej sa získava zo semien rastliny Ricinus communis. Najprv sa realizuje extrakcia semien, avšak olej je potrebné ďalej prefiltrovať. V ricínovom oleji tak zostane veľa prospešných tukov, ale aj bielkoviny a antioxidanty.
Najviac zastúpený je vitamín E, omega-6 a omega-9 nenasýtené mastné kyseliny, pričom až 90 percent z nich tvorí kyselina ricínolejová. Tá má, dokonca, vedecky dokázané protizápalové vlastnosti i schopnosť bojovať proti bolesti. Aj preto sa ricínový olej často používa pri bolestiach kĺbov a menštruačných kŕčoch.


Zdroj foto: pixabay.com

Ricínový olej je pokladom pre vlasy

Ricínový olej má vynikajúce hydratačné a vyživujúce vlastnosti, a preto je pokladom pre vlasy. Nielenže podporuje ich rast, ale pomôže aj s oslabenými či lámajúcimi sa končekmi. Olej zároveň zjemňuje a hydratuje vlasy a pokožku.
Zíde sa vám v prípade, že pokožka hlavy je suchá a tvoria sa vám lupiny. Zároveň podporuje krvný obeh, čím dochádza k lepšiemu zásobovaniu vlasových folikulov živinami a kyslíkom, čo stimuluje ich rast.  

Chcete mať lesklé vlasy? Ricínový olej je správna voľba. Za zmienku stoja aj antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorých ricínový olej chráni vlasy pred poškodením.

Pri vlasoch výhody ricínového oleja ani zďaleka nekončia

Ak si zvyknete čítať etikety kozmetických produktov, potom viete, že ricínový olej sa používa nielen v šampónoch, kondicionéroch či kúrach na vlasy, ale aj krémoch či mastiach. Aké sú jeho výhody?

  • Pomôže pri akné i hojení rán

Keďže je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, môže byť prospešný aj pri kožných ochoreniach, ako napríklad akné, lipiny či lišaje, a hojení rán, pretože sa mu pripisujú aj antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti.

  • Je užitočný pri vyvolávaní pôrodu

Dokonca existujú štúdie, podľa ktorých je ricínový olej využívaný aj pri vyvolaní pôrodu. Staršia štúdia z roku 1999 zistila, že tento olej používa až 93 percent pôrodných asistentiek v Spojených štátoch amerických na vyvolanie pôrodu.

  • Pomáha pri zápche

Ricínový olej sa bežne neodporúča užívať vnútorne, avšak v rámci tradičnej medicíny sa využíva ako prostriedok proti zápche. Podľa FDA je bezpečný na používanie pri krátkodobej zápche, avšak dlhodobé odporúčanie je nevhodné.

Ak chcete tento olej užívať vnútorne, vždy to konzultujte so svojím lekárom a, samozrejme, zakúpte si ricínový olej určený aj na vnútorné použitie.

  • Zmierňuje zápal a bolesť

Protizápalové a analgetické vlastnosti tohto oleja naznačujú, že môže pomôcť aj pri ochoreniach, ako je artritída. Závery niekoľkých štúdií poukázali na to, že by mohol byť dokonca účinnejší ako lokálne lieky na lekársky predpis.

  • Ako použiť ricínový olej na vlasy?

Ricínový olej je najlepšie použiť vo forme zábalu. Vatovým tampónom ho rovnomerne naneste na celú dĺžku vlasov, vlasy zabaľte igelitom a nechajte pôsobiť. Potom vlasy umyte bežným spôsobom. Ak sa vám lámu končeky vlasov, môžete ho do nich votrieť aj po umytí.

Mirka