Rady pre zdravie a spokojnosť I.

Rady pre zdravie a spokojnosť I.

 

Zdravie a spokojnosť sú želaniami, ktoré stoja na popredných miestach hodnotových rebríčkov ľudí dnešnej doby. Dosiahnuť sa dajú jednoduchými spôsobmi. Poznáte ich?
 
1. Začnite pozitívne ihneď ako otvoríte oči. Naučte sa vedome ovplyvňovať svoje myšlienky. Snažte sa v prvých minútach po prebudení poďakovať za všetko, čo máte. Povedzte si, že dnes bude naozaj krásny a výnimočný deň. Vhodným doplnkom je krátka rozcvička.
 
2. K pokojnému ránu a úspešnému dňu patria výdatné raňajky. Snažte sa do nich začleniť komplexné sacharidy, kvalitné bielkoviny a nenasýtené tuky. Ideálnou voľbou sú ovsené vločky s banánom, doplnené o orechy a semená, dochutené škoricou a kúskom obyčajného masla.
 
3. Nepodceňujte liečivú silu tradičných prostriedkov z radu ovocia, zeleniny a liečivých rastlín. Pite bylinkové čaje. Proti infekciám zaberá cesnak, cibuľa dodáva organizmu množstvo užitočných látok. Orechy pôsobia upokojujúco, ľanové semiačka bojujú proti zápche a pod.
 
4. S pribúdajúcim vekom klesá v organizme množstvo vápnika, čím trpí pohybový aparát. Dopĺňajte jeho zásoby mliečnymi výrobkami. V prípade veľkého nedostatku siahnite po preparátoch z lekárne.
 
5. Srdcové ochorenia a rakovinu udržíte na míľu ďaleko konzumáciou jahôd, čučoriedok, malín a bobuľovín všeobecne. Obsahujú bohaté zásoby antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom.
 
6. Nebojte sa korenín! Mnohé koreniny disponujú radom pozitívnych účinkov na organizmus. Vyberte si tie správne a nešetrite bazalkou, zázvorom, škoricou, cesnakom či čili.
 
7. Záťahom na chladničku sa vyvarujete častým jedením malých porcií, ktoré udržujú krvný cukor v stabilnej hladine. Vyhýbajte sa rafinovanému cukru a bielej múke, ktoré organizmu neprospievajú. Navyše, nespálená energia sa mení na tukové vankúšiky.
 
8. Nepodceňujte dostatočné dávky vitamínu C a kyseliny listovej. Vitamín C posilňuje imunitný systém, kyselina listová je rovnako dôležitá. Céčko sa nachádza vo väčšine ovocia a zeleniny. Kyselina listová je obsiahnutá v celozrnných produktoch, listovej zelenine a pečeni.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, photostock