Rady, ako si poradiť so suchou pleťou

Rady, ako si poradiť so suchou pleťou

Suchá pokožka je náchylnejšia na tvorbu vrások. Okrem toho je veľmi citlivá na vplyv prostredia, čiže ľahko sčervenie, svrbí a olupuje sa. Ako si s ňou poradiť?

1. Vyhnite sa horúcej vode
Voňavý kúpeľ v horúcej vode je síce veľmi príjemný, lenže suchej pokožke skôr škodí, ako pomáha. Jej vysúšaniu môžete predísť tak, že skrátite dobu kúpeľa, alebo použijete vlažnú vodu. Tiež je pokožku potrebné dôkladne hydratovať tak, že do kúpeľa pridáte napríklad olivový alebo mandľový olej. Po kúpeli naneste na pleť telové mlieko s hydratačnými zložkami. Horúcej vode sa vyhnite aj pri sprchovaní.

2. Vyberte si vhodnú kozmetiku
Pri každom type pokožky je dôležité vybrať si vhodný druh kozmetiky. Platí to aj pre voľbu mydiel a sprchových gélov. Dajte zbohom kozmetike, ktorá je parfumovaná a pokožku zbytočne vysúša. Používajte šetrné pílingy určené pre suchú pleť. Inak budete mať problém so suchými a začervenanými miestami na tele. Opatrne treba postupovať aj pri odstraňovaní chĺpkov na tele. Ak využívate holiace strojčeky, investujte do kvalitnej peny alebo gélu na holenie a tiež pravidelne vymieňajte čepieľky, pretože sa v nich hromadí kvantum baktérií.

3. Dôkladne hydratujte
Na suchej pleti sa ľahšie tvoria vrásky, začervenané a suché miesta. Predchádzať im možno dôslednou hydratáciou. V lete je potrebné používať telové krémy s ochranným faktorom, ktoré pleť ochránia pred škodlivými slnečnými lúčmi. Osobitnú starostlivosť treba venovať pokožke tváre. Nevyhnutnosťou je hydratačný denný i nočný krém a vhodný mejkap, ktorý nebude pokožku zbytočne vysušovať a ochráni ju pred škodlivými poveternostnými vplyvmi.

4. Pravidelne si doprajte domáce masky
Pravidelné používanie domácich masiek má mnoho výhod. Obsahujú mnoho cenných zložiek, ktoré pokožke prospievajú. Sú lacné, pretože ich ľahko pripravíte z ingrediencií, ktoré máte vo vlastnej komore. Navyše presne viete, čo obsahujú, teda nie sú plné chemikálií. Na suchú pokožku sú výbornou voľbou ingrediencie ako mandľový olej, arašidové maslo, biely jogurt, med, banán, aloe vera, včelí vosk, avokádo, papája a ďalšie. Jednoduchú a účinnú masku pripravíte zmiešaním dvoch polievkových lyžíc medu s čajovou lyžičkou škorice. Nechajte pôsobiť 20 minút a opláchnite. Ako prvú pomoc pri extrémne suchej pokožke môžete skúsiť mlieko. Naneste ho na pleť vatovým tampónom. Použiť môžete tiež biely jogurt s niekoľkými kvapkami mandľového oleja.

Extra tip
Zaraďte do svojho jedálnička viac orechov (hlavne mandle) a rozličných semien, ktoré pomáhajú udržiavať v pokožke vlhkosť. V niektorých prípadoch nie je na škodu zvážiť užívanie výživového doplnku v podobe rybieho oleja.

-m-