Punkáči deťom

 

Včera som cestovala z Trenčína vlakom a skutočne som mala nemilý zážitok. Vo vlaku posedávali príslušníci hnutia punk- prevažne mladí ľudia, ktorí boli väčšinou potúžení alkoholom. Sedeli na zemi v uličkách a na rôznych plošinách, mali pri sebe ruksaky a mnohí v rukách fľaše. Boli veselí ale hluční, pokrikovali na ľudí, ktorí sa s nimi radšej nepúšťali do reči, ale ten ich krik a chaos sa nedal prehliadnuť. Spomenula som si, že som v novinách videla správu, že u nás, v Piešťanoch, prebieha tento víkend punk festival pod názvom Punkáči deťom. Miesto pôsobenia je areál Lodenice. Výťažok koncertu je venovaný chorým deťom, čo je od organizátorov súťaže skutočne pekné gesto. Ideou podujatia je zrejme myšlienka, že aj príslušnícu hnutia punk vedia mať hodnotné ciele a nie sú len asociáli, za akých ich väčšina z nás považuje. Rada by som tomu verila. Pohľad na mladých ľudí, ktorých som videla ma o tom však nepresvedčil. Akonáhle vystúpili z vlaku, začali vytvárať hlúčiky, kričali a mnohí boli viac ako potúžení alkoholom, myslím že boli aj pod vplyvom drog, o čom svedčili ich kalné pohľady. Na hlavách mali typické „číro“ nielen chlapci ale aj dievčatá, ktoré svietilo neónovými modrými fialovými, ostroružovými či ryšavými farbami. Typické punk oblečenie dopĺňali rôzne reťaze či prívesky. Videla som aj rodinku punkerov s dvomi chlapcami vo veku 5 až sedem rokov, ktorí mali na sebe punk oblečenie a vyholené hlavy v prostriedku s nalakovaným čírom.
Hnutie punk vzniklo v druhej polovici sedemdesiatych rokov hlavne v Anglicku. K nám sa dostalo o tri roky neskôr. Punk znamená v preklade výtržník. Hlavnou ideou je odpor voči politike, rasizmu, globalizmu, nacizmu, komunizmu, konvenciám, komerciám a mnoho ĺudí sa hlási k anarchii. Taktiež hlavnou víziou a myšlienkou je provokácia. Hnutie má slobodný vzťah k mäkkým drogám, hlavne k marihuane. 
Som k mladým ľuďom liberálna,viem, že sa chcú zviditeľniť nielen oblečením a chcú mať aj svoju slobodu, ale punkeri nepatria zrovna k mojim vyvoleným. Pohľad na poopíjané mladé štrnásť až šestnásťročné dievčatá bol“ fascinujúci“. Keď jeden hlasne vykrikujúci krásavec s čírom všetkých neónových farieb vykrikoval na stanici, kam majú teraz ísť, pomyslela som si - naspäť, odkiaľ ste pricestovali. Na stanici a peróne stáli policajti celý deň a mali čo robiť.
Bude pekné, ak sa myšlienka festivalu splní do písmena a peniaze sa dostanú k chorým deťom. Akcia bola sprevádzaná vystúpením punkrockových skupín každý deň až do neskorých večerných hodín. Skupiny sú nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Okrem vystúpení prebehli aj športové akcie. Verím, že organizátori a majiteľ budovy Lodenice všetko zvládli, lebo zvlášť na takýchto akciách prichádza k výtržnostiam.
 
Slávka Nováková
 
Obrázok: www.flickr.com
Autor:Watt Dabney