Program na prázdniny: Univerzita pre deti

Program na prázdniny: Univerzita pre deti

Detská Univerzita Komenského funguje od roku 2003. Ide o projekt, v ktorom si deti počas letných prázdnin majú možnosť vyskúšať, aké je to byť študentom univerzity. Každý týždeň majú prednášku na zaujímavú tému so slovenským alebo zahraničným odborníkom. Každý týždeň sa tak môžu dozvedieť odpovede na desiatky svojich otázok v súvislosti s prednášanou témou. Pre všetky všetečné deti je to podnetná a inšpirujúca skúsenosť. Ak máte malých zvedavcov vo veku od 9 do 14 rokov, neváhajte ich prihlásiť. Manipulačný poplatok stojí pár eur a deti budú mať sofistikovanú zábavu postarané.
 
Celý projekt je k tomu obohatený o množstvo sprievodných programov. Deti sa naučia nové zručnosti, získajú ďalšie poznatky, navštívia rôzne miesta, podniknú exkurzie a vyskúšajú si nové situácie. Vznikajú tu nové kamarátstva a nie je tu núdza ani o zážitky.
Deti zažijú imatrikuláciu a dostanú vlastný index, do ktorého si zapisujú prednášky. Po skončení sa dokonca môžu tešiť aj na promócie v priestoroch skutočnej univerzity. V úvode dostanú šiltovky a tričká, na každej prednáške majú občerstvenie.
 
V minulých ročníkoch deti navštívili budovu NR SR, navštívili Viedeň, zahrali sa na archeológov a architektov, vyskúšali si rôzne remeslá, kreslili a maľovali, hrali šach, tancovali, navštívili galérie a múzeá a stretli mnoho známych tvárí.
Program je každým rokom nápaditejší a je príjemným spestrením detských prázdnin.
 
Agáta Galisová