Problémy, ktoré nás najviac trápia pri dojčení

Problémy, ktoré nás najviac trápia pri dojčení

Hneď po príchode bábätka na svet začíname bojovať s dojčením. Niektorým z nás to ide ľahšie, iné sa natrápia. Všetky však premýšľame nad rovnakými otázkami či problémami, na ktoré hľadáme odpovede. My ich pre vás máme.

Ako rozoznám mlieko od kolostra
Kolostrum je mliečko, ktoré sa mamičke tvorí v prvých dňoch po pôrode. Pre dieťatko má práve toto prvé mliečko obrovský význam. Má výnimočné zloženie, pretože obsahuje veľa protilátok, ktoré chránia dieťatko pred rôznymi infekciami a alergiami. Je bohaté na vitamín A. Je husté a má žltkastú farbu. Zrelé mlieko sa tvorí po niekoľkých dňoch po pôrode a je ho oveľa viac ako kolostra. Je tiež bledšie ako kolostrum.

Pitie z jedného alebo z obidvoch prsníkov
Na začiatku, prvé 3 - 4 dni po pôrode, je vhodné dojčiť z obidvoch prsníkov. Približne od piateho dňa môžeme prejsť na dojčenie len z jedného prsníka. To znamená, že pri jednom dojčení ponúkneme jeden prsník a pri ďalšom dojčení zase druhý prsník. Niektoré deti však jeden prsník nedokáže zasýtiť a prejdú na druhý. Pri striedaní prsníkov však  treba dať pozor, aby dieťatko vypilo nielen ľahko tečúce predné mlieko, ale aj zadné mlieko, ktoré je kaloricky bohatšie a dokáže dieťatko zasýtiť. Ak by dieťatko pilo len predné mlieko, môže sa  to prejaviť neprospievaním a zeleným sfarbením stolice. Dieťatko sa predným mliekom nezasýti a vyžaduje si častejšie dojčenie.

Ako vieme, že je dieťatko už hladné
U detičiek môžeme sledovať rôzne prejavy hladu, ako napríklad vrtenie hlavičkou z jednej strany na druhú, dáva si ručičky do úst, saje si ruku, otvára ústočká, sliní. Nemali by sme čakať, kým začne dieťatko zúfalo kričať od hladu, lebo také uplakané bábätko sa veľmi ťažko prikladá k prsníku. Radšej si treba všimnúť skôr už vyššie spomenuté signály hladu.  Je to trochu náročné na pozorovanie, ale po krátkom čase sa určite naučíte vystihnúť ten správny moment.

Ako zvýšiť tvorbu mliečka
Takmer každú dojčiacu mamičku raz alebo aj viackrát postihne laktačná kríza. Prechodný nedostatok mliečka neriešte dokrmovaním umelým mliečkom. To by bol určite začiatok ukončenia dojčenia. Dôležité je nevzdať sa a prikladať dieťatko čo najčastejšie. Ak začnete dieťatko dokrmovať, tak sa vám bude tvoriť menej mlieka. Často prikladajte dieťatko k prsníku - čím častejšie budete dieťatko dojčiť, tým viac mlieka sa vám bude tvoriť. Dieťatko si treba často prikladať aj v noci a pri každom dojčení ho prikladajte k obidvom prsníkom. Prsníky niekoľkokrát vystriedajte, stále majte dieťatko vo svojej blízkosti. Tvorbu mlieka umocnite čajom na podporu dojčenia a tiež bylinkami nazývanými benedikt lekársky a senovka grécka, ktoré zvyšujú tvorbu mlieka a urýchľujú jeho tok. Buďte trpezlivá, pretože účinok sa zvyčajne neprejaví hneď, ale až po nejakom čase. Nebojte sa priložiť dieťatko aj k zdanlivo prázdnemu prsníku. Aj z takého prsníka sa dokáže dieťatko napapať, pretože mliečko sa priebežne aj počas pitia neustále dotvára.

Mám riedke alebo slabé mlieko
Slabé ani riedke mliečko však neexistuje. Tieto povery možno vznikli aj preto, lebo predné mlieko má takú modrastú farbu a je priesvitné. To možno vzbudzuje dojem, že je riedke. Ale mlieko práve takúto farbu má mať, takže  všetko je v najlepšom poriadku. Ak vaše dieťatko často plače a dožaduje sa veľmi častého dojčenia, tak zistite, či nepije len spomínané predné mlieko (prvá tretina objemu mlieka), ktoré slúži na uhasenie smädu, ale dostane sa aj k hustejšiemu zadnému mlieku, ktoré je kalorickejšie, obsahuje viac tuku a vaše dieťatko určite zasýti.

 

Autor: Andrea Zummerová