Priateľstvo

Priateľstvo

 

Ležím v posteli a pozorujem Emily. Emily, tak ju volám, je Milka, moja spolužiačka zo strednej školy. Hneď prvý ročník sme si padli do oka a od druhého sme už sedeli pekne spolu až do maturity. Boli sme nerozlučná dvojka, tak nás volali. Chodili sme všade spolu a mali sme spoločný hlavne záujem o hudbu.
Vtedy frčali Beatles a my sme si písali a prekladali slová Žltej ponorky, Eleonor Rugby a iné. Počúvali sme ich na kotúčovom magnetofóne a skúšali sme aj fajčiť. Prosto pravé puberťáčky. Kupovali sme si rovnaké oblečenie. Písali sme básne a ja aj poviedky do školského časopisu. Boli to super časy.
Dnes je už 35 rokov po maturite. Ale naše priateľstvo vydržalo. Hovorí sa, že najlepšie priateľstvá vznikajú, keď prejdú ťažkými skúškami. Emily vedľa mňa tíško spí, ani sa nepohne. Ja spím úplne ináč. Prehadzujem sa, chodím snoriť do chladničky.
Takto sme mali vedľa seba postele, aj keď sme boli v treťom ročníku na praxi v Mariánskych Lázňach. Emily mala naprostred postele tranzistor a počúvala z neho hudbu dlho do noci. Ja som zúrila, lebo som nemohla spať. Raz som si aj provokačne napchala vatu do uší, ale s ňou to ani nepohlo.
Po škole sa nám na čas cesty rozišli. Ona išla pracovať do kaviarne, ja do podniku. Zmenila sa. Ostala sebavedomá a ostrieľaná. Vedela dobre cudzie jazyky. Vypracovala sa. Mala aj zopár známostí zo zahraničia, ale nejako jej vzťahy nevyšli. Ja som sa skoro vydala, po čase rozviedla. Ona sa vydávala neskoro a za krátky čas mala dvoch chlapcov. Mala na starosti dom, záhradu, dve deti, svokru. Kontaktovali sme sa telefonicky, inak nebolo času. Navštevovať sme sa začali zas, keď sa mi narodil syn s terajším partnerom. To som mala už skoro 38 rokov. Emily chodila ku mne a pomáhala mi. Zase sme sa našli.
Človek má mať svoj pevný bod. Aj okrem rodiny. Bohužial, dnes sa dôraz kladie na iné hodnoty. Ľudia sa naháňajú za kariérou a priateľstvá sú viac menej umelé, len keď sa z nich dá čo - to vyťažiť. Karta sa zvrtla. Emily sa ide rozvádzať a ja jej zase dodávam životnú energiu, lebo má ťažké obdobie. Vymedzili sme si čas na seba každú nedeľu. Ideme na červené vínko a pokecáme. Niekedy sa navštívime.
Radíme si v móde, vymieňame si recepty. Ako pravé baby. Samozrejme, že rodina je ten najpevnejší bod na svete. Ale treba sa občas aj vyventilovať.
Tak si pomáhame s Emily navzájom.
 
Slávka Nováková