Priateľky

 

V živote to už tak chodí, že dobrí ľudia rozdávajú dobro a zlí zlo. Tí, čo sa radia k dobrým a rozdávajú dobro sa za svoju dobrotu ani nedočkajú odplaty. Odplaty sa nedočkala ani Monika od svojej priateľky Beáty, ktorej veľmi pomohla a myslela si, že aj ona sa na ňu môže obrátiť, keď bude potrebovať pomoc. Nestalo sa tak. Ale poďme pekne po poriadku.
Dievčatá vyrastali na jednom sídlisku, chodili dokonca spolu aj do triedy. Monika pochádzala zo slušnej rodiny, rodičia boli intelektuáli a viedli svoju dcéru k slušnosti. Beata také šťastie nemala a svoje miesto si v živote hľadala priebojnosťou, ale i zákernosťou. Monike ako prateľka nevyhovovala, ale Beata sa na ňu prisala ako pijavica. Monika mala dobré srdce, všetko jej odpúšťala. Cesty dievčat sa po skončení základnej školy rozišli. Monika vyštudovala strednú školu, našla si dobré miesto, vydala sa a mala peknú a šikovnú dcéru. Beata išla hneď po skončení základnej školy pracovať. Bývala u rodičov. Rodinné prostredie však nebolo dobré, matka mala psychiatrickú diagnózu, otec si sem tam vypil..
Beatina matka neskôr zomrela a Beata sa rozhodla, že odíde z domu. Odišla pracovať do Čiech a dlho o nej nebolo nič počuť.
Monika sa pre nezhody v manželstve rozviedla a ostala sama s dcérkou. Často cestovala k rodičom na návštevu. A tu sa pri jednej návšteve stretla v obchode s Beatou, ktorá z času na čas navštevovala otca. Nebola tomu stretnutiu rada, pretože na ňu nemala dobré spomienky.
Beata jej však zvykla telefonovať a vylievať  sa zo svojich problémov. Sťažovala sa, že otec ju volá bývať k sebe, ale ona má v Čechách dobre platené miesto a nechce oň prísť. Nevedela, ako to vyrieši. Nakoniec to však musela vyriešiť, aj keď nechcela.
Monike po čase umreli obaja rodičia a po nich zdedila pekný byt. Presťahovala sa doň aj s dcérou a našla si v meste aj dobrú prácu.
Zdalo sa, že život ide ďalej, venovala sa dcérke a svojej práci. Často vídavala Beatinho otca, ktorý býval sám. Nedalo jej to, pomohla. Občas mu nakúpila, pristavila sa pri ňom a porozprávala. Jedného dňa jej večer zazvonil telefón. Beata jej vystrašeným hlasom volala, že otec sa má zle a prosila ju, aby ho išla pozrieť. Keď Monika prišla do bytu starého pána, našla ho celého ožltnutého s horúčkami. Zavolala lekársku pohotovosť. Zobrali ho do nemocnice, kde ho ona celý týždeň navštevovala. Pán mal zápal žlčníka. Bol už však starý a potreboval opateru. Monika Beate dohovorila, aby dala v práci výpoveď a prišla bývať k otcovi. Pokiaľ sa však priateľka neprišla bývať domov, chodila za starým pánom ona a starala sa oňho.
Život išiel zase ďalej, Beata bývala doma a starala sa o otca. Monika chodila do práce a bývala tiež sama, lebo dcéra odišla pracovať do zahraničia. Občas si zatelefonovali. Beata si našla partnera, ktorý ju finančne podporoval, Monika sa trápila sama. Jedného dňa večer dostala vysokú teplotu. Potrebovala lieky a spomenula si na Beatu. Zavolala jej a prosila ju o pomoc. Bola však veľmi prekvapená, že priateľka jej úsečne odsekla, že je unavená a nemá čas. Prekvapená Monika si teda zavolala pohotovosť. Nemohla sa však spamätať zo šoku, že po tom, čo ona urobila pre svoju priateľku, ona sa jej odplatila takýmto spôsobom.
V živote sa však často stáva, že ak niekomu pomôžete, obráti sa vám chrbtom. Je to smutné , ale je to tak. Ako hovorí staré porekadlo : Za dobrotu, na žobrotu........