Pečenie

Pečenie

 

Aby sa cesto vydarilo

Cesto nechajte kysnúť pozvoľna, pretože ak kysne prudko, pri pečení v rúre klesá, je nízke a tuhé. Ak ho chcete pred pečením na plechu prstami povytiahnuť, namočte si ich do studenej vody.

Cesto na ťahaný závin (štrúdľu) má byť tenké, preto jeho konce odkrajujte. Môžete ich znova spracovať, nahriať pod horúcim hrncom, vytiahnuť a urobiť malý závin.
Piškótové cesto pečte pozvoľna, aby sa rovnomerne prepieklo a nevysušilo. Pri prudkom pečení sa zdvihne, ale pri dopekaní klesne a popraská.

Tmavšie kakao
Kakao, ktoré pridáte do múčnikov, bude tmavšie, keď ho zalejete horúcim mliekom.
 
Tuhý sneh
Nádoba, v ktorej chcete vyšľahať sneh z vaječných bielkov, musí byť dokonale čistá a zbavená mastnoty. Najkvalitnejší sneh sa vám podarí vyšľahať vtedy, keď bude bielok studený, najskôr šľahajte pomaly, potom rýchlosť zvyšujte. Ak chcete, aby bol sneh tuhý, pridajte doň trošku citrónovej šťavy alebo štipku soli.

Aby sa cesto nelepilo
Z valčeka najskôr odstráňte prilepené cesto, potom ho vložte do chladničky. Pri vaľkaní posypte cesto aj valček múkou, prípadne položte na cesto miktorénové vrecko alebo fóliu, obaliť môžete aj valček.