PARÍŽ - SVÄTYŇA NÁKUPOV

PARÍŽ - SVÄTYŇA NÁKUPOV

Paris, I love you. Tak túto vetu už určite každá z nás vyslovila minimálne raz. Toto krásne mesto na Seine je nielen mestom umelcov a skvostných pamiatok, ale aj nákupov a sídlom tých najluxusnejších značiek vôbec. Dýcha šarmom a eleganciou ako jeho samotní obyvatelia. Nie nadarmo sa Francúzi označujú za najlepšie a najštýlovejšie oblečených ľudí sveta. Kde sa Parížania inšpirujú, kde nakupujú a ako trávia čas?


Najlepšie obchodné domy
Ak sa chcete poprechádzať rozprávkovým svetom módy, patríte k tým šťastlivcom, čo si luxusné kúsky za stovky eur môžu dovoliť alebo ste posadnutí módou, v tom prípade je Paríž čerešničkou na torte. Najlepšie na nákupy sú samozrejme veľké obchodné domy. Medzi tie najznámejšie a najvychytenejšie patria Le Printemps a Les Galeries Lafayette na Boulevard Haussman. Oba sa nesú v podobnom duchu, a to v duchu luxusu a prestíže. Nájdete tam všetko od oblečenia, cez kuchynské vybavenie až po prvotriedne luxusné potraviny, avšak ceny sú takisto pomerne vysoké.

Ak ste milovníkom topánok, tak určite nemôžete vynechať celé poschodie v Galeries Lafayette venované tomuto artiklu.

Do pozornosti dám ešte L’atelier des Chefs, kde si priamo v strede nákupného centra v špičkovo vybavenej kuchyni môžete na vlastnej koži vyskúšať prípravu niektorej zo špecialít francúzskej kuchyne a vlastnoručne pripravené menu aj zjesť.

V Le Printemps budú o vašu priazeň súperiť najznámejšie mená svetovej módy ako Armani, Dolce & Gabbana, Lagerfeld, Moschino a mnoho iných originálnych módnych značiek. Ak vás boje o vašu priazeň vyčerpajú, sily na ďalšie nákupy načerpáte na streche tohto centra, kde si môžete dať drink alebo kávu a pritom sa budete kochať krásnym výhľadom na Paríž. 

Najstarší obchodný dom v Paríži
Najstarší obchodný dom v Paríži na ľavom brehu rieky Seinna je Le Bon Marché na ulici rue de Sèvres, neďaleko od rue de Rennes. Na svoje si tu prídu bohatí Parížania. Obchod sa špecializuje najmä na prestížnu módu, ale takisto tu nájdete luxusný nábytok, darčeky a domáce potreby. Čo však z neho robí špičku je jeho obrovské oddelenie s kvalitnými produktami. Medzi domácimi je známe aj pod názvom: \"La grande épicerie de Paris\". Nájdete tu vyše 5000 prvotriednych potravín z celého sveta. Práve tu nájdete to, čo sa vám už dlho nepodarilo nájsť v žiadnom obchode. Od mineralnej vody z Wallesu, cez domáce džemy od francúzskych majstrov až po vyníkajúcu paradajkovú omáčku z Neapolu.

Najznámejšia ulica
Najznámejšiu nákupnú ulicu v Paríži snáď ani netreba predstavovať. Les Champs-Elysées je samozrejme tá ulica, ktorá priťahuje každoročne tisícky nákupuchtivých ľudí. Kedysi to bola ulica s prevažne luxusnými značkami. Tie už už netvoria majoritnú časť. Medzi veľkými menami ako Dior a Hugo Boss najdete tiež ochody nie až tak zvučných mien.

Niečo aj pre slovenské peňaženky
Ak už ste sa dostatočne inšpirovali a nadýchali atmosférou luxusu a chcete nakúpiť za dobré ceny, tak najlepšie sú ulice rue de Rivoli a rue de Rennes. Na návštevu týchto dvoch ulíc si rezervujte aspoň deň. Koncentrácia obchodov je tu naozaj vysoká a nájdete tu značky ako Zara, Bershka, Carolle, vyslovene dámske obchody Stradivarius, Naf Naf, 3 suites. Nájdete tu kde naozaj pekné kúsky s francúzskym duchom za prijateľné ceny. Avšak na svoje si tu prídu najmä ženy.

Atmosféra s príchuťou histórie
Ak máte chuť zažiť nefalšovanú atmosféru Paríža, zájdite do štvrte Le Marais. Táto stará židovská časť mesta je plná starožitníctiev ako aj rôznych malých obchodíkov. Počas nákupov si tu môžete vzchutnať nefalšovaný falafel alebo si posedieť pri čaji a koláčiku v pravej židovskej cukrárni. Okolie Le Marais je prekrásne, plné úzkych uličiek a starých štýlových butikov.

Kávička s Amelie
Miesto kam vyráža množstvo Parížanov za inšpiráciou je Monmartre, špeciálne rue des Abesses. Rovnako ako v Le Marais tu nájdete malé butiky plné oblečenia, kreatívnych šperkov a iných vychytávok. A ako bombónik na návšteve tejto štvrte sa môžete zastaviť na kávu v Les 2 Moulins, kde si ju dopriala aj Amelie zo známeho filmu Amelie z Monmartu.

Parížske outlety
V Paríži nájdete množstvo obchodov, ktoré ponúkajú rôzne kúsky z predchádzajúcich sezón. Obľúbený je najmä Kookai na rue de Réaumur, kde kúpite nohavice, sukne a svetre za 20 - 40 € a nádherné šaty len za 50 €. Ďalší je Maje v blízkosti Metra Abesses v Monmartre.

Parížu kraľuje „vintage“
Najväčším „BRIC à BRAC“ vintage ako aj klasického oblečenia, tašiek a rôznych iných predmetov, je blší trh Saint-Ouen pri stanici metra Porte de Clignancourt, ktorý sa koná každú nedeľu. Najdete tu lacné, pekné a nápadité veci, rovnako však aj nekvalitné oblečenie.

Predaj z kufra auta
„Vides greniers \", predaj z kufra auta je u mladých, ale aj starých Parížanov obľúbený spôsob nákupov. Tu za smiešne sumy kúpia značkové, kvalitné a zachované kúsky svetových módnych tvorcov. Je ich množstvo po celom Paríži, najmä na jar. Oficiálny zoznam miest nájdete tu: http://vide-greniers.org/agendaDepartement.php?departement=75.

Kedy sa oplatí vybrať na nákupy do Paríža
Najlepšie sa samozrejme nakupuje vo výpredajoch. Tie sa konajú dvakrát do roka- hneď po Vianociach až do konca januára a celý júl. Pre Parížanov sú akýmsi malým sviatkom. Počas celého obdobia vás zo všetkých strán atakujú bilbordy, letáky a skutočne lákavé zľavy, kedy aj tie najprestížnejšie značky spúšťajú ceny až o 70%. Počítajte však s tým, že to nebude zadarmo. Pokojne sa vám môže stať, že si v rade vystojíte aj pol dňa, kým sa dostanete do obchodu. Je viac než isté, že luxusné oblečenie budete zdvíhať zo zeme, alebo z nepreberných rozhádzaných kôp.  Ale čo by ste nespravili kvôli topánkam od Diora alebo kabátiku Burberry za pár eur?

Autor: Janka Radimáková